Több mint piac - Békéscsabán

'Minden szombaton Biopiac és Ligeti vásár' - ez a felirat fogadja a vendégeket, ha hétvégenként ellátogatnak a Körösök Völgye Látogatóközpontba. A környékből érkező biogazdák és helyi termelők kóstolókkal, kedves szóval várják a visszatérő és az új vásárlókat. Szombatonként baráti hangulat, élő népzene járja be a ligetet, és Gyuri bácsi kolompja jelzi, hogy piaci délelőtt van. A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület beszámolója.

 

A Biopiac története 2008-ban, a Körösök Völgye Látogatóközpont megnyitásával egy időben kezdődött. A látogatóközpont több rendezvényén is jelen voltak biogazdák. Láttuk, hogy van érdeklődés és igény arra, hogy ne csak néha-néha, hanem heti rendszerességgel találjon egymásra a kereslet és a kínálat.

És ekkor elkezdődött az utánajárások sora. Ahhoz, hogy valaki piac tartására engedélyt kapjon, a helyi jegyzőhöz kell egy kérvényt benyújtania. Az önkormányzat illetékes szakembere továbbutalja a kérvényt a szakhatóságokhoz (tűzoltóság, rendőrség, ÁNTSZ, élelmiszerlánc-biztonsági hivatal, stb.) Mivel a látogatóközpont patinás épülete védett, ezért esetünkben a Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal is a szakhatóságok közé tartozott – és ők voltak az egyetlenek, akik nem „adták áldásukat” a biopiac létrehozására. Indoklásként azt jelölték meg, hogy a „példásan felújított épület falai között megengedhetetlen a zsibvásár”. Így első körben a kezdeményezésünk itt megakadt. De – mint a legtöbb civil szervezet – nem szoktuk ám magunkat csak úgy „hagyni lerázni”. Az örökségvédelmi hivatal több munkatársával beszéltünk, majd végül magával az irodavezetővel is egyeztettünk arról, hogy a biopiac az biopiac, nem pedig zsibvásár. A kérelmet még egyszer beadtuk, ezúttal a Látogatóközpont udvarát jelöltük meg a piac területeként. Az engedélyt megkaptuk, s azóta friss zöldségeket és gyümölcsöket, házilag tartósított aszalványokat, szárítványokat, befőtteket, lekvárokat árusíthatnak itt a gazdák.

biopiac_Bekescsabán

Az első biopiacra 2009. március 7-én került sor. A nyitva tartást úgy alakítottuk ki, hogy a családok is bőven ideérjenek (szombatonként délelőtt 9 és 12 óra között). Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a szomszédságunkban van a város legnagyobb játszótere, így amíg anyuka válogat, addig apuka a gyerkőcökkel játszik – vagy éppenséggel mindenki vásárol és kóstolgat, hiszen a gazdák minden alkalommal hoznak valami finomságot, amivel szívesen megkínálják a kíváncsiskodókat. Emellett beszélgetni is nagyon szeret itt mindenki. A vevők az áruhoz jobbnál jobb recepteket, a gyógynövények használatához szakszerű tanácsokat kapnak. A gazdák nem féltik titkaikat sem: elmesélik, hogy mit mi mellé kell vetni, ültetni, mikor mit és hogyan kell szüretelni, eltenni télire. Nem is csoda hát, hogy sok a visszajáró vevő, de mindig jönnek újak is, akik ráéreznek arra, hogy piacon vásárolni tényleg élvezet!

 

A Körös KÖR önsegélyező rendszer

 2010 tavaszán egy NCTA pályázat mindent megváltoztatott. Megalakult a Körös KÖR (link: http://koroskor.hu) elnevezésű helyi szívességkör. A KÖR tulajdonképpen egy információs szolgáltatást működtet, ennek segítségével a tagok árukat és szolgáltatásokat cserélhetnek egymás között. Ennek hatására a kis biopiacon ötletekkel teli fiatalok és idősek jelentek meg, mindenki világmegváltó álmait hozta el a KÖR-be. A piacon egyszerre forog fizetőeszközként a körpont és a forint. Az eddigi zöldség- és gyümölcspiac kibővült. Elindult a csere-bere használt ruhákkal, könyvekkel, játékokkal. A piaci délelőttöket furulyaszó kíséri, hiszen körpontért ezt is lehet tanulni.

 

Ligeti vásár

Az NCTA pályázat segített abban is, hogy havi rendszerességgel elindulhassanak a tematikus vásárok. Szervezőként a Körös KÖR egyre népesebb tábora segíti a rendszeressé vált vásárokat, ahol a biogazdák mellett most már helyi termelők is kínálják a portékáikat. A vásárokon a felnőttek bemutatókat láthatnak sajtkészítésről, szappanfőzésről, a legkisebbek kézműves foglalkozáson vehetnek részt, s néha úgy alakul, hogy közösen főzött étel elfogyasztásával fejeződik be a piaci nap. No és mindig van egy kis megmérettetés is: házi kenyérsütő verseny, lekvárfőző verseny, savanyúságkészítő verseny, tulajdonképpen minden, ami a konyhában elképzelhető.

 

Mi változott?

Nem volt egyszerű bevinni a köztudatba egy új piaci helyszínt, hiszen Békéscsabán is van piactér, vásárcsarnok. Mégis megtalálták a piacunkat azok a gazdák, akiknek sokat számít a Széchenyi liget hangulata. Megtaláltak bennünket, azok a helyi termelők, akik árusítás közben szívesen elbeszélgetnek a vevővel és nem engedik el egy jó tanács, egy új recept nélkül őket.

 

Az árusítás feltételei

Jelenleg a gazdák nem fizetnek semmi féle helypénzt, és a Látogatóközpont asztalain árusítanak. A gazdák a piac végén visszapakolják a helyükra a tárgyakat és feltakarítják a használt belső épületrészeket, ez a megállapodásunk. Személyi feltételként azt kértük, hogy legyen egy fő szervezője a piacnak. Ő tartja kézben a piac teendőit: piacnapokon nyitja az épületet, jelen van a piac idejében és a ligeti vásárok szervezése is az ő feladatköre.

 

Kapcsolat

Körösök Völgye Natúrpark Egyesület

5600 Békéscsaba, Szent István tér 7.

Tel: 66/445-885 v.20/449-22-10

E-mail:[email protected]

Web: korosokvolgyekozpont.hu, zolduljfordulj.hu