Közösségi kertészkedés Békásmegyeren

Közös álmuk, hogy változtassanak jelenlegi életformájukon és a természethez közeli, gazdálkodó életmódot folytatva, közösséget teremtő módon éljenek. Valamennyien érdeklődnek az ökológiai növénytermesztés, állattartás és a közösségi gazdálkodás különböző formái iránt. A Földkelte Közösség Békásmegyeren gazdálkodik a közös kertben.

A kertet alkotó-térnek tekintik, ahol közös és saját álmaikat valósítják meg: a paradicsomtermesztés művészetétől a land-art-on át a közösségi programokig, mindent befogad ez a kis földdarab. Nyáron gyerekprogramokat, felolvasóesteket, filmvetítéseket is csinálnak. Lássuk, hogyan boldogultak az első évben.

Részletek a kert naplójából:

„ és A KERT elindul…”

Ezzel a bejegyzéssel kezdődik a békásmegyeri közösségi kertünk naplója 2010. április 25-én.

Többen, többfélék vagyunk: egyetemisták, irodai és fizikai munkát végzők, városiak és vidékre készülők. Különböző indíttatásból vágtunk bele a „kertezésbe” – van, aki földművelésre vágyik; van, aki a közösségi életforma első állomásaként próbálná meg a közös gazdálkodást; mások egészséges, vegyszermentes élelmiszereket termesztenének és fogyasztanának. Jó kijönni is egy kicsit – csak úgy; hétvégén megpihenni a városi forgatagtól távolabb; fontosak az emberek, a barátok, az együtt-lét, a közös munka öröme és fáradtsága. Földkelte termények„ha elindult, hadd menjen…”

Egy nagyvonalú felajánlás (400 négyszögöl kert, cserébe a gondozásért); sok-sok barát, ismerős és ismeretlen látogatása, érdeklődése; közös főzés, zenélés, találkozások. Útkeresés, tanulás, tapasztalatszerzés: hogyan kell ásni, kapálni, vetni, komposztálót építeni, gyomlálni, szüretelni – egymással megegyezni és a szomszédokkal is békességben lenni :o)

Ültetés, újabb és újabb szeretett növénykék, magok, palánták, álmok és örömök:„Kihajtott!!” „Mekkorát nőttek!!”„Virágzik!” és „EZ FINOM!!!”

És nehézségek is: a rengeteg eső, küzdelem a gyomok burjánzásával, a kártevők terített asztala, a paradicsomot kiirtó fertőzés, az időhiány, a nyári szünet és a táborszervezés: „Ki tudna mégis kimenni a kertbe?!”

S végül, eljön a számvetés ideje is: hogyan tovább KÖZÖS KERTÜNK?

És újra: tervezünk, álmodunk, könyveket bújunk, magokat szerzünk, beszélgetünk, készülünk a folytatásra. Közben pedig épül közöttünk, bennünk a Földkelte közössége – a kertünkben, a közös ég alatt is…

Bővebben a Földkeltéről: www.foldkelte.wordpress.com