Eldobható szokások - környezetbarát szolgáltatások rendezvényeken

Aki szemléletformáló tevékenységbe kezd, az hamarosan zöld  rendezvények, képzések, konferenciák szervezésének a közepén találja magát, és ennek során a vendéglátósok szemléletformálásának  is neki kell látni. Ha nem szeretnénk a zöld rendezvényünk végén egy hulladékhegy közepén azon tanakodni, mitől is volt a zöld konferencia zöld, akkor körültekintőnek kell lennünk a vendéglátás megrendelésénél. A  rossz szokások és a kényelmes megoldások miatt ugyanis sok meglepetés érhet bennünket. Mert mit ér a szemléletformálás, ha közben eldobható műanyag poharakból kortyolgatjuk a PET palackba zárt ásványvizet és eldobható tányérokból eszegetjük a teljes kiőrlésű biosütit?

 

Mi magunk kezdtük

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület szemléletformáló rendezvényei is családi méretekben indultak, ahol könnyen megoldottuk, hogy a rendezvényeken ne legyen eldobható pohár, tányér és PET palackos innivaló. Valaki bevállalta a gyógytea kínálást, az almakóstoltatást, batyus megoldással hoztuk össze a finom falatokat.

Később a biopiacunkon árusító Békési Portékásoknál felfedeztük a bodzaszörpöt és a helyi pék süteményeit. Hamarosan ők lettek a rendezvényeink "Környezetbarát Büfé" szolgáltatói. Ehhez persze már papírokra, engedélyekre is szükség volt, így kapcsolódott be egy vendéglátós szolgáltató a kínálásba. Mindenesetre sikerült helyi élelmiszereket kínálni, szörpöt szódával, valamint gyümölcs- és zöldséglevet árusítani a zöld családi napokon.

Idővel egyre több lehetőséget próbáltunk ki. A Zöld Konferencián a Békési Biokultúra Egyesülettől kértünk biotermék és gyógytea kóstolót bemutatóval, egy helyi sajtos is hozott kóstolót a portékáiból. Csodás bio alapanyagú különlegességeket ehettünk aznap ebédre, amivel mindenki jól lakott. A Bioritmus Fesztiválon évek óta gyógyteákat kínál a KözösPont Teaház. Ők - dacolva az előírásokkal - saját bögréikben "kóstoltatják" az óriás edényeikből merőkanállal kimert gyógyító teákat, miközben a gyógynövényekről mesélnek a vendégeknek. 2010-ben meghívtuk a Békés Megyei Vízművet is. A vállalat munkatársai csapvizet kínáltak a vendégeknek. A mi javaslatunkra papírpohárból kínálják a vizet már évek óta a városi rendezvényeken. Bográcsban főzünk ételeket és a közeli konyháktól szoktunk tányért, étkészletet kölcsönözni. A szervezésben társ KözösPont Egyesület vásárolt 150 db műanyag újrahasználható (napközis) poharat, amiket minden családi napon és rendezvényen kölcsön kérünk. /költség: kemény műanyag pohár 150 db*90 Ft =13500 Ft/ Ha saját poharat és tányért használunk, akkor kell 2-3 önkéntes, aki a mosogatásban segít és rendezi az edényeket, poharakat. A piszkos és tiszta edények egész nap folyamatosan vándorolnak a konyha és a rendezvénytér között.

Hogy a kisebb műhelytalálkozókon, képzéseken is tudjunk teát főzni, beszereztünk egy 10 literes fémfazekat, teaszűrőt, üvegkancsókat és termoszokat. /Költség: edény 7500 Ft, 5 db üvegkancsó*1300 Ft=6500 Ft, 2 db pumpás termosz*3500 Ft=7000 Ft/ Ez egyszerre egy nagyobb kiadás volt, de hosszú távon megoldja a kisebb rendezvények ellátását.

sajtkostoloszoda_rendezvenyeken

Vendéglátós kerestetik

A rendezvényeink azonban számban és méretben is növekedtek, így egy idő után nem bírtuk önerőből és önkéntes kapacitásból megszervezni az étkezéseket. Ekkor kezdtünk el lépésenként bevonni egy már ismerős vállalkozót a zöld felszolgálásba. Eleinte nem mertük teljes egészében rábízni a dolgokat, ezért mi vettük meg a helyi alapanyagokat, számlákat gyűjtöttünk és beszálltunk az elkészítésbe is. Amit kértünk, hogy legyen terítés, valamint a mosatlanok megoldásában is segítsen nekünk. A következő lépés az lett, hogy elmondtuk, pontosan melyik helyi péktől, gyümölcsárustól, sajtkészítőtől, stb. mi kerüljön az asztalra és miféle innivaló jöhet (természetesen csak szódavíz, szörp, gyümölcslé, gyógytea maradhatott).

Ezt követően már teljesen rábíztuk a projektindító rendezvényünket. Többszempont is előkerült a megrendelésnél: az alapanyag legyen helyi és lehetőleg bio, a felkínált ételek és italok legyenek egészségesek, és - mivel a rendezvény a vendéglátásban is példát kívánt mutatni - kerüljenek elő rég elfeledett növényeink, mint például a csicseriborsó, a hajdina, a tönkölybúza. Izgalommal vártuk az ebédet. Amit kaptuk, az egy hihetetlen odafigyeléssel elkészített, egészségtudatos büféedéd lett. Céklaleves, csicseriborsó, répás zöldségfasírt, csíramálé, sajtos kukoricapuliszka, zöldfűszeres saláták, és sorolhatnám tovább. Szemünk és szánk elállt a kínálástól. Az ételek mellé kis feliratok kerültek, hogy tudjuk, mit is kóstolunk éppen. Ezek után mi bátran vállaljuk be a pályázatokba az egészséges büféebéd költségsort a saját vendéglátósunkkal, hiszen most már félszavakból is érti, mit szeretnénk. Néha még visszakérdez: üdítő jöhet? Mi pedig csak annyit válaszolunk: dobozos, palackos nem.

 

Végül a tapasztalatokról

Az egész folyamatban a rögzült szokások megtörése volt a legnehezebb. Minden vendéglátósnak, de még a családoknak is megvannak a megszokott beszerzési forrásai, a kapcsolatai, ahol mosolyogva szolgálják ki és ahová szívesen megy alapanyagokért. Ebbe a láncolatba kellett beépíteni a biopiacot, a helyi péket a teljes kiőrlésű sütikkel, a 100%-os gyümölcslevet árusító kereskedőt, a helyi gyümölcslerakatot és a helyi sajtost. Ez volt a nehezebb feladat.

No és a másik rész. Mert ugye elegáns rendezvényeken minden vendéglátós üvegpohárral és porcelán tányérral tálal. Azonban ahol lehet, vagyis egyszerűbb helyzetekben, gyermekeknek szóló rendezvényeken, vetélkedőkön előkerülnek a fél literes PET üdítők, ásványvizek és mellé az eldobhatós műanyag poharak. Talán mert többletköltség a mosogatás, a szódavízes palack beszerzése, és még pakolgatni is kell ide-oda a mosatlanokat. Mennyivel egyszerűbb lefóliázott tömbben megvenni a PET palackokat, marok-italoskartonokat, és ha kimarad, hónapok múlva is elő lehet rántani a pincéből.

Úgy érezzük, sikerült egy nagy eredményt elérnünk. Bíztatunk mindenkit, hogy találja meg a vendéglátósokkal is a hangot, és induljon el több szálon a szemléletformálás, a szemléletváltás felé.

 

Kapcsolat:  

Körösök Völgye Natúrpark Egyesület
5600 Békéscsaba, Szent István tér 7.
Bonyhádiné Pásztor Enikő
Tel: 66/445-885 v.20/449-22-10
E-mail:[email protected]
Web: korosokvolgyekozpont.hu, zolduljfordulj.hu