A finnek radikális hulladékgazdálkodási terve

Finnország országos hulladékgazdálkodási tervének célja, hogy 2016-ra kétharmadával csökkentse a lerakókra kerülõ települési szilárd hulladék mennyiségét.

 

A terv szerint a hulladéklerakás a 2006. évi közel 60%-ról 2016-ra 20%-ra csökkenne. A hulladéktermelést szintén 2016-ra a 2000. évi szinten stabilizálnák, a felét újrahasznosítanák. A hulladékégetés mértékét háromszorosára növelnék, ezzel a hulladék 30%-áról gondoskodnának. A biológiailag lebomló hulladékok komposztálását és a biogáz termelést is növelnék.

A Finn Környezetvédelmi Vállalatok Szövetsége (YYL) szerint  ennél többet is lehetne tenni a hulladéklerakás csökkentése érdekében és arra figyelelmeztetett, hogy a hulladékégetés erőltetése kihasználatlan égetőkapacitások kialakulásához vezethet. A Finn Természetvédők Szövetsége (SLL) is bírálta a hulladékégetés szerepének túlhangsúlyozását, ez ugyanis az újrahasznosítás és hulladékmegelőzés ellen hatna.

Az országos hulladékgazdálkodási politika legfőbb célja továbbra is az, hogy az anyagfelhasználás hatékonyságának javításával segítsék a hulladékmegelőzést - nyilatkozta Mr Tiilikainen. Az ipari szektorral új, anyaghatékonysággal kapcsolatos önkéntes megállapodásokról tárgyalnának, a már létező energiahatékonysági egyezményekkel együtt - tette hozzá. Az országos energiahatékonysági iroda (Motiva) keretein belül létrehoznak egy anyaghatékonysággal foglalkozó részleget is.

Fordította: Körözsi Edit

 

Forrás: ENDS Europe DAILY 2521, 11/04/2008