A pilisi klímabarát üzletek mozgalma

A Pest megyei kisváros boltjai egyszerű, de hatásos eszközökkel vívják a maguk zöld forradalmát. A vásárlókat a nehéz gazdasági helyzetben még nem sikerült lázba hozni, de a legfiatalabb generáció bevonása mellett ez már csak idő kérdése.

Amikor néhány éve Hadas Jánosné kézhez vette a tizenkétezer lakosú kisváros éves hulladékgazdálkodási jelentését, megdöbbenve látta, hogy a szemét hatvan százalékát a csomagolóanyagok adják. A korábban óvónőként dolgozó környezetvédő és a Pilisi Klímabarát Kör többi tagjának ez adta az ötletet, hogy összefogják azokat az üzleteket, amelyeknek fontos a környezet védelme.

A Klímabarát Üzletek mozgalmához azok a boltok csatlakozhatnak, amelyek huszonegy elvárásból legalább tíz szabadon választható és egy kötelező elemet teljesítenek. Alapkövetelmény, hogy a használt műanyag csomagolóanyagot fokozatosan papírra, de legalábbis lebomló műanyagra cseréljék. Ehhez a szervezők megnyertek egy helyi és egy távolabbi beszállítót, de reményeik szerint a csomagolóanyagok hamarosan már Pilisen készülnek.

A teljes cikk a Tudatos Vásárlók oldalán.