Tejautomata napi 24 órában

tejautomataNagykárolyban (Románia) zseniális gépet állítottak üzembe: egy napi 24 órán keresztül friss házitejet szolgáltató automatát. A csomagolásmentes megoldással nem csak kevesebb hulladék keletkezik a háztartásokban, de a friss tej finomabb és egészségesebb is doboz társainál!


Tejautomata Sepsiszentgyörgyön, a Templom utcában

A 300 literes tartályban három napon keresztül marad friss a tej, de kétnaponta cserélik, ha meg elfogy, újratöltik a tartályt. A tartályba 4%-os zsírtarlamú házitejet töltenek másnaponta. Mózer Ferenc a Mezőpetri Mezőgazdasági Társulás elnöke elmondta: a társulás reggel kifeji a tejet, lehűti, 10 órakor ott van Nagykárolyban a friss tej, 3 napig lehet tárolni, de mi 2 napig tároljuk csak a hűtőben, ha előbb elfogy persze, akkor előbb kicseréljük a tankot, és így mindig friss tejet kapnak az emberek. A gépet egy hete működtetik a városközpontban, így a helyiek még csak ismerkednek vele.

A vevők elégedettek: "most vettem először 1 liter tejet. Eddig faluról vásároltam a tejet, de fontolgatom, hogy ezentúl innen a gépből fogom, hisz közelebb van. Egy másik ember azt mondta: hogy ha több ideig észrevesszük, hogy friss lesz, tiszta, higiénikus körülmények között árulják a tejet, persze, hogy áttérünk. Árban megéri, közel van, napi 24 órában hozzáférhető.

Tejautomata az osztrákoknál

Az itt kapható tej ára literenként 3 lej, ami mintegy 200 Ft-nak felel meg. Ez olcsóbb, mint az üzletekben található, legalacsonyabb zsírtartalmú tej. Az automata üzemeltetői azt tervezik, ha sikerük lesz, tovább terjeszkednek a megyében. Sepsiszentgyörgyön már működik egy hasonló automata, ami szintén nagy népszerűségnek örvend. Akár otthonról vitt üvegekbe is lehet tölteni a tejet, vagy 50 baniért lehet negyed litert venni, csak úgy, hűsítőként. Ausztriában vagy Olaszországban Parma környékén is igencsak népszerűek a tejautomaták, amelyekből friss és olcsóbb házi(!) tejet lehet venni.

Az olasz tejautomatáknál fontos a külcsín és a reklám


Az automatákat Olaszországban is mezőgazdasági vállalkozók üzemeltetik, akik ha kell, naponta többször is feltöltik. Az azokból vásárolt tej fogyasztása abszolút biztonságos, mert a fejés után sterilizált kannákban azonnal négy fokosra hűtik, s a tejautomatákban is ez az állandó hőmérséklet. Ha üzemzavar adódna – például áramszünet miatt a kívánt hőmérséklet nem tartható –, a masina magától leáll, nem adagol tovább.

A csapolt tej váratlan népszerűsége nem csak a csomagolóanyagok felhasználását csökkenti, jelentős energia-megtakarítással is jár. Megspórolható az az energia, ami a termék ipari feldolgozásához lenne szükséges. Az pedig ugyancsak a környezetet kíméli, ha kevesebb a tejszállító az utakon.

Forrás: Háromszék, DunaTV, Kisalföld nyomán Szent Korona Rádió