Hulladékmentes Karácsony a Mosonmagyaróvári Városi Kollégiumban

A szeretet ünnepén szeressük Földünket is!

1. Idén együtt vásárolunk (diákok, kollégák, dolgozók).

Megyünk kerékpárral, de szükség szerint telekocsival. Előtte bevásárló listát készítünk és nagyobb kiszerelésben vásárolunk bizonyos termékeket. Vásárlás után saját kosarainkba, vászontáskáinkba pakolunk.

Bizonyos munkahelyi beszerzéssel együtt az otthonit is el tudjuk végezni. Például: tisztítószer, irodaszer, munkaruházat.

2. Újévi fogadalmunk a komposztálás bevezetése lesz.

Jelenleg másodtápanyagnak a szerves hulladékok egy részét a takarító néni elviszi a tyúkjainak, de mi lesz, ha nyugdíjba megy? 2010. a komposztálás éve lesz a kollégiumban.

3. Javíttatunk. Újrahasználunk.

Mindig megjavítjuk vagy javíttatjuk és továbbhasználjuk a kisebb háztartási eszközöket, gépeket, elektrotechnikai berendezéseket, nem pedig újat veszünk.

4. Elcseréljük, vagy tovább adjuk.

A közös ajándékasztalunkra mindenki hozhat, de vihet is neki tetsző apróságokat, dísztárgyakat, ruhaneműket, stb… Ugyanerről az asztalról töltjük meg az ” Egy cipős doboznyi szeretet” című karácsonyi ajándékküldő felhívásra készítendő csomagjainkat is.

A kollégák és a gyerekek is összegyűjtik a számukra már haszontalan tárgyakat és kinőtt ruháikat és továbbítjuk egy helyi alapítványba, a Családok Átmeneti Otthonába.

5. Idén már piacon is vásárolunk.

A kollégium Mikulás és Karácsonyi ünnepségére idén mindent a piacon szerzünk be.

Gyökeres fenyőfát veszünk, amit majd az udvarra kiültetünk. A batyus karácsonyra, a saját tálcánkra, dobozunkba kért házi süteményt, savanyúságot, gyümölcsöt, házi szörpöt stb… visszük a piacról.

Az ünnepségen mindenki a saját bögréjét, tányérját használja, így nem kell fölösleges műanyag vagy papírpoharakat, tányérokat vásárolnunk.

6. Karácsonyi ajándékok újrahasznosított hulladékokból

Kartonpapírból mobiltelefon tartót, adventi naptárt, írószertartót, műanyagpalackból madáretetőt, különböző üvegekből üvegfestéssel vázákat, mécses tartókat, italos kartondobozokból varrással táskákat, műanyagkupakokból adventi koszorút, elhasznált villanyégőkből karácsonyfadíszeket készítünk ( www.duoinfomovar.hu). Ajándékainkat nem csomagoljuk drága, fölösleges csomagolópapírokba. Ami már gyárilag becsomagolt arra elég egy masnit kötni, de készíthetünk cipős dobozból ajándékdobozt, felhasználva a tavalyról eltett csomagolópapírokat.

Idén már egy papíralapú képeslapot sem küldünk partnereinknek, mindenki elektronikus üdvözlőlapot kap.

7. A visszaválthatót választjuk.

Szinte elkerülhetetlen az italvásárlás, akár ajándékba, akár fogyasztásra. Figyelj arra, hogy a palack visszaváltható legyen és a díszcsomagolt üvegeket is kerüld!

8. A tudást szomjazzuk nem a könyvet.

Szép és hasznos, de leginkább hulladékmentes ajándék a helyi könyvtárba szóló olvasójegy, DVD kölcsönző kártya, színház, koncert jegy a dolgozóknak, családtagjaikkal együtt. De ajándék lehet az is, ha bizonyos eszközöket a dolgozók kikölcsönözhetnek (házilag készített kölcsönző kártyával) a munkahelyükről. Például: kerékpár, fűnyíró, szerszámok, kisebb barkácsgépek.

Egészségünk megőrzése is fontos számunkra, ezért idén a Mikulás a helyi termálfürdőben fogja várni a gyerekeket.

9. Nem fogadunk szemétpostát.

Házilag készített matricát ragasztunk ki, Reklámot nem kérek! felirattal.

Hulladékmentes Karácsonyt Kívánunk!