Állampolgári Tanács Csóron

Hogyan tudjuk csökkenteni a hulladék-költségeinket? Mit tehetnek Csór lakosai a tiszta környezetért? Ezekre a kérdésekre kereste a választ június 20-án néhány elszánt és elkötelezett csóri lakos. Az egynapos találkozót a Cromo Alapítvány szakemberei vezették és koordinálták, a témában pedig szakmai segítséget a Hulladék Munkaszövetség munkatársaitól kaptunk.

A megjelent résztvevők első lépésként megkeresték azokat a helyi problémákat, melyeket a legsúlyosabbnak tartanak. A beszélgetés során kiderült, a jelen lévők jelentős részét a közterületen szétszórt szemét, a válogatás nélküli égetés, az illegális szemétlerakók, a szelektív gyűjtés hiánya zavarja. Valamint azt is sajnálatos ténynek tartották, hogy néhány lakos időről időre a közintézmények mellé kihelyezett nagy konténereket tölti fel saját háztartási szemetével.


Mindezen problémákat a tanács résztvevői a következő okokra vezették vissza: kényelem, anyagi okok, a példamutatás hiánya, a tájékozottság hiánya, szervezetlenség, nemtörődömség. Miután nevesítették a tüneteket és feltárták az okokat, azok ismeretében a valódi gyökérproblémát igyekeztek megragadni. Hosszas beszélgetés után jutottak el odáig, hogy minden általuk felismert probléma gyökere: a helytelen szemlélet, a rövidtávú gondolkodás, a forráshiány és a közösségi élet hiánya.


Ezután egy ún. "ötletroham" technikával megkezdődött a javaslattétel. A módszer lényege, hogy mindenki a „közösbe teszi” a megfontolás nélkül eszébe jutott ötletét, majd mikor elfogynak az eredeti gondolatok, közösen fontolóra veszik és elbírálják az elhangzottakat. Így már csak a többszörös szűrőn és a csoport kíméletlen kritikáján túljutó ötletek kerülhetnek tovább. A résztvevők így a következő javaslatokban látták a megoldást: rendszeres közösségépítő programok; szakkör, illetve programok az iskolások számára; a környezettudatosság növelése, pályázatok felkutatása; cserebere helyiség és bolhapiac.
Ezután kisebb csoportokban részletes terveket készítettek, hogy ellenőrizzék valóban megvalósíthatók-e ezek az ötletek, vagy csupán a valóságtól elrugaszkodott, hangzatos mondatok.

A résztvevők egész napos munkájukon túl az elkövetkezendő időkre is felajánlották segítségüket és támogatásukat.
Elmondható, a nap szorgos munkával, eredményesen, ötletgazdagon telt. A résztvevők a legjobb tudásuk szerint, csapatként dolgoztak. A feltett kérdésre elmondták, valójában akkor lennének elégedettek, ha a feltárt problémák tudatosulnának a csóri lakosokban, és érdekeltnek éreznék magukat az ésszerű megoldások megtalálásában.

Az Állampolgári Tanács résztvevői voltak: Kalmár László, Müllnerné Paitli Éva, Szántayné Mikáczó Krisztina, Dr. Banizs Károly, Dr. Banizs Károlyné, Vizy Antal, Boros László, Rechner József, Németh László, Kiss Adél. Kocsis Noémi, a Fejér Megyei Hírlap munkatársa pedig külső szemlélőként volt jelen.

Az Állampolgári Tanács kiemelt támogatója a helyi Coop ABC volt, felajánlásukat ezúton is hálásan köszönjük.

Kiss Adél

CsatolmányMéret
Microsoft Office dokumentum ikonja CsorAllasfoglalas0620.doc108 KB