Zöld lépések Eritreában

EritreaAz átgondolt környezetpolitika része, hogy a kelet-afrikai Eritreában már évtizedekkel ezelőtt is kölest kaptak a falusiak minden elültetett fáért, illetve a hegyoldal teraszossá alakításáért, hogy megakadályozzák a talajeróziót és az elsivatagosodást. A szép és tiszta fővárosban a gépkocsik ritkaságát és a biciklik elterjedtségét még betudhatnánk a térségre jellemző szegénységnek, de az, hogy az ország, követve Dél-Afrika példáját, 2005. január 1-vel betiltotta az egész országban a nejlon zacskók használatát, már egyértelműen környezettudatosságot sejtet.

 

Hogyan lehetséges?

A műanyagot leginkább vászon szatyrokkal helyettesítették. A tiltás olyannyira komoly, hogy a gyártást, importálást és az árusítást is egyaránt szankcionálja a Környezetvédelmi és Víz- és Talajügyi Minisztérium. A korlátozás bevezetésének kizárólag természet- és környezetvédelmi okai voltak, ugyanis mindenkinek elege lett a mindent, többek között a tengerpartot elborító zacskókból. A betiltás hivatalos indoka is kizárólag környezet és természetvédelmi: „a műanyag zacskók azon túl, hogy eltömítik a szennyvíz- és ereszcsatornákat, elfojtják a szárazföldi és különösen tengeri élővilágot, elszennyezik a talajt, drasztikusan rombolják a természetes tájakat és ráadásul 20-100 év alatt bomlanak csak le.”

Betétdíj

A hulladék mennyiségét csökkenti, hogy a helyiek számára megfizethető italokat kizárólag visszaváltható üvegben árusítják. Alumíniumdobozos üdítőt, sört egyáltalán nem árulnak – egy-két jobb szállodát leszámítva –, eldobható műanyag palackban pedig csak az európaiaknak gyártott tisztított ivóvizet árulják. A helyiek által fogyasztott szóda és a sör is mindenhol, még a vendéglőkben, szállodákban is csak visszaváltható üvegben kapható. Senki sem hagyja az üvegét veszni, hisz míg egy sör 60-70 forintba kerül, addig az üvegbetét 50 forintot tesz ki.

Újrahasználat és újrahasznosítás, egyedi módszerek

  • A zacskók hiánya mellett szintén feltűnő az újrahasznosított termékek sokszínűsége és elterjedtsége. Jól láthatóan a lakosság is felismerte az újrahasználat és az újrahasznosítás fontosságát. A fővárosban, Asmarában a régi tevepiac helyén található a Medebar, az ország egyik legjelentősebb „újrahasznosítási piaca”.
  • Szinte minden létező kommunális és ipari hulladékból készítenek új használati tárgyakat.
  • Olajoshordókból például kitűnő tradicionális kávéfőző, merőkanál, tölcsér vagy lapát készül. Az újrahasznosított termékek olyannyira a mindennapok részei, hogy szinte mindenhol ilyen újrahasznosított hordóból készült kávéfőzőben készítik a kávét, természetesen újrahasznosított alapanyagokból készült fazékban.
  • E kopt keresztény ország temetőiben a keresztek nagy része is újrahasznosított fém.
  • A városi piacokon is elterjedtek az „újra-temékek”.

 

Forrás:

Kukabúvár