Szatyor Bevásárló Közösség

A Szatyor Bevásárló Közösség egy informális egyesülés, amelyet néhány lelkes, környezettudatos vásárló indított útjára azzal a céllal, hogy magas minőségű - lehetőleg organikus termesztésből származó - helyi termékeket vásárolhasson, korrekt áron. A legfontosabb dolgok, amelyek összekötik őket: személyes igény az egészséges táplálkozásra, felelősségvállalás az ökoszféra megóvása érdekében és elkötelezettség a fenntartható társadalom iránt.

A bio élelmiszerek előállítói az egészségünkre káros vegyszerek és eljárások kizárásával hozzájárulnak az ökológiai egyensúly fenntartásához és helyreállításához is. A közvetlen, lokális kereskedelem csökkenti a szállításból adódó környezetterhelést és erősíti a helyi közösségeket, ezenkívül nagyobb anyagi és erkölcsi támogatást jelent a termelőknek. A közvetítők hiánya ugyanis kevesebb árrést eredményez, a személyes kapcsolat pedig bizalmat és kölcsönös megbecsülést teremt.

A Szatyorban heti rendszerességű vásárlásra van mód, amely a következőképpen történik: tagjaik a hét elején megrendelik a kívánt termékeket az interneten keresztül, és a hét közepén kapják meg azt. Központi átvevőhelyünk Budapest belvárosában, a Dohány utcában található, de lehetőség van alternatív átvéeli pontok kialakítására. Emellett szorgalmazzák az egymás közelében lakók önszerveződő együttműködését, s bevezetés alatt áll a házhoz szállítás szolgáltatása is.

További információ a Szatyor honlapján.