Rapid Randi á la NISP

Mi is az a NISP? Ez az úgynevezett Nemzeti Ipari Szimbiózis Program. Ha nem ismerős a fogalom, akkor annyit mindenképp érdemes tudni, hogy az Iparfejlesztési Közalapítványnál (IFKA) futó programról van szó, amely EU-s (Life+) támogatással jön létre.

A program célja

Az ipari termelésben keletkező hulladékok újrahasznosításának, vagy újrahasználatának elősegítése – mindez a lerakóra vezető út elkerülését is jelenti. További előnyökkel is jár a szimbiotikus kapcsolat, melyre a partner cégek vállalkoznak: csökkenthető a lerakásért fizetett díj, az újonnan gyártott nyersanyag iránti vagy természeti erőforrás-szükséglet, és a használható anyagok kidobásával járó környezetterhelés és pazarlás. Megelőzés is ez, abban az értelemben, hogy a fölösleges anyagnak, amely párját keresi az ipari szimbiózisban, meghosszabbítjuk az életútját.

Eszköze

A pártalálás megkönnyítésére a workshop az egyik eszköz. 2011 nyarán Budapesten négy workshop került megrendezésre, szeptemberben pedig Győrben és Tatabányán folytatódott a roadshow. Ide olyan iparvállalatok lettek meghívva, amelyek vagy valamilyen termelési hulladékkal rendelkeznek, vagy ilyen anyagokat dolgoznak fel.

A workshop célja

A vállalatok képviselőinek gondolkodása környezettudatos irányba indítása; hogy hulladékaikra, rendelkezésre álló szabad kapacitásaikra úgy gondoljanak, mint érték; továbbá lehetőséget adni az együttműködésre, és arra, hogy az anyag, vagy erőforrás más ipari termelésben is szerepet kapjon és tovább éljen. Vagy akár ipari innovációra. Szemben a „Kincs, ami nincs” ideális hulladék képlettel, a workshopon megjelenő termelő cégeknél általában van valami. (Kincs, ami van).

Egy NISP-es workshopon készült fotó.

A workshop-metódus

Hogy kiderüljön, milyen anyagot küld egy cég lerakóra, és melyek feldolgozására van kapacitás, a workshop-metódust alkalmazzák. Ez egy interaktív műhelymunka, amely során a jelenlévők leírják a keresett vagy kínált anyagokat (miután beszéltünk ezekről). Mindenki annyi anyagot ír fel, amennyi féle keletkezik a cégnél, vagy amennyit használni tud. A papírok a kitöltés után úgy cserélnek gazdát, hogy mindenki látja mindenki más anyagát, és arra jelentkezni tud, ha érdekli és el tudja képzelni az együttműködés kialakítását. Ha van ilyen „pártalálás”, vagy „match” – és általában van – akkor ezen a vonalon el tudunk kezdeni együttműködni a vállalatokkal és közvetíteni köztük, hogy a szinergia megvalósuljon. Ha egy anyagra nézve a workshopon nincs potenciális partnerkapcsolat, az még nem jelenti azt, hogy arra nem lesz a továbbiakban megfelelés. A workshopon összejött adatokat az IFKA kezelésében lévő programban rögzítik, ahol a pártalálás szintén lehetséges, sőt mi több, valószínű.

Ha eddig lemaradt, de érdekelné, szeretettel várja az IFKA a további NISP workshopokon. Tájékozódni a www.nisp.hu oldalon tud.

Virág Annamária teljes cikke a programról megtalálható a http://www.humusz.hu/kukabuvar/rapid-randi-la-nisp oldalon.