Nulla Hulladék Hét Magyarországon először

Az Európai Hulladékmegelőzési Hét alkalmából (mely a korábbi nemzetközi Ne Vásárolj Semmit! Napból fejlődött ki) 2010 november november 20-26 között Nulla Hulladék Hét elnevezéssel egy hetes programsorozatot szervezett a Humusz. Rátz Judit írása

Több, mint negyven civil szervezettel, oktatási és közművelődési intézettel karöltve, több tucat helyi eseményen (köztük számos vidéki helyszínen) hívtuk fel a figyelmet arra, hogy csökkentenünk kell a termelődő hulladékunk mennyiségét, amit elsősorban a környezettudatos fogyasztással érhetünk el. A résztvevő szervezetek a fogyasztói böjt alkalmával nem szegénységet, nem nélkülözést prédikáltak. Arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy legalább egy rövid időre mindenki szálljon ki a fogyasztók mókuskerekéből, és találja meg a pénztől független örömöket az életében. A hét programkavalkádjában olyan események kerültek megrendezésre, mint például egy jegyzetbörze az ELTE Környezettudományi Klub szervezésében, környezetvédelmi kisfilmek vetítése a Vörösmarty moziban, Kozmetikumkészítés házilag – workshop a Budapesti Művelődési Központban, vagy épp környezettudatos karácsonyi készülődés és ajándékbörze a békéscsabai Körösök Völgye Látogatóközpontban.

A Nulla Hulladék Héten nem titkolt szándékunk volt az iskolák, oktatási intézmények, diákok és pedagógusok megszólítása és aktív bevonása: a Károlyi István Gimnáziumban mi tartottunk Nulla Hulladék játszóházat, az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnáziumban pedig a tanárok szervezkedtek: kiállításokal, filmvetítésekkel, csapvíz-bárral, reklámórákkal és egy különleges Guiness-rekord állítással (a legtöbb üres bevásárló kosár összegyűjtésével) hívták fel a tanulók figyelmét a túlfogyasztás problémáira.

A hét záróeseményeként november 26-án, pénteken a Blaha Lujza térre és a közeli Corvin tetőre vártunk mindenkit, ahol a kitelepült szervezetek standjainál bicikliszerelési tanácsokat, komposztálási tippeket és szeletív hulladékgyűjtési praktikákat kaphattak az érdeklődők. E mellett megtekinthetőek voltak a Szent István Gimnázium antireklám pályázatára beérkezett pályaművek, és a Humusz Szövetég „fordított boltja” is. A Kétker-Étkem biciklis ételfutáraival az otthon, frissen készített ételek, és a gyorséttermi koszt közötti különbségekről lehetett véleményt cserélni, míg a Greenpeace aktivistái a Gyűrűk Ura világát idéző jelmezekben hívták fel a figyelmet az erdővédelem fontosságára és az újrapapír használat környezetvédelmi előnyeire. Naplemente után a Corvin tetőn filmvetítésekkel, előadásokkal és kézműves foglalkozásokkal zárult a hét programsorozata.

A program weboldala: www.tulsokcucc.hu