Koleszos komposztálás

Meg lehet-e szervezni a komposztálást egy kollégiumban? Miért is ne?! Egy egyetemi kollégiumban már sikerült is. Mundra Viktória írása

Az ELTE Vezér úti Kollégiumában, ahol 353 hallgató lakik, 2008 őszén kezdték el az ELTE EKSZ (Egyetemisták a Környezettudatos Szemléletért) program önkéntesei a komposztálást. Tízliteres gyűjtőedényeket helyeztek el minden szinten, föléjük ismeretterjesztő plakátok kerültek a komposztálható (és nagy valószínűséggel kollégiumban elő is forduló) konyhai hulladékokról. Az egyetemi hallgatók szívesen használják a felállított rendszert.

Kezdetben heti kétszer ürítették a vödröket, de mivel a lakók hamar megszokták az új rendszert, ezért a komposztálandó mennyiségek is gyorsan növekedtek. Így jelenleg naponta történik a legyűjtés a nyolc emeletről. A szinti gyűjtőket hetente egyszer tiszta vízzel ki kell mosni. A gyűjtés eleje óta 2000 liter szerves hulladékkal lehet számolni, ami körülbelül 1 tonnának felel meg.

A komposztkeretek tartalmát a gyűjtés kezdete óta többször átforgatták már az önkéntesek, idén tavasszal pedig megtörténik majd az első rostálás. Ezután a kész humuszt a közelben lévő fűszerkertben és virágágyásokban használják majd fel a munkacsoport tagjai.

A program kezdetén természetesen akadtak nehézségek is. A gyűjtőedénybe néha belekerült kenyér, csont, kolbász, egész tojás és sajt is - erre megoldás volt a plakát és a hírlevél. Gondot jelentett is, hogy kevés „szerkezetes anyag” került a gyűjtésbe, de az előkomposztált föld és az ágapríték hozzáadagolásával ez a probléma is megoldódott. A harmadik, legnagyobb probléma a gyakori levitel kérdése. Egy-egy nagyobb kollégium esetében ez különösen fontos kérdés lehet. Ha azonban egy lelkes csapat vállalkozik rá, akkor nem megvalósíthatatlan a közösségi helyi komposztálás.

Komposztládák a kollégium mellett