Hulla(dék) jó cselekedetek

A GATE Zöld Klub Egyesület igyekszik Gödöllő lakóinak mindennapi életébe becsempészni a környezettudatos szemléletet. Egyesületünk szeretne hozzájárulni egy olyan fenntartható város kialakításához, ahol jó élni, ahol nem a körülöttünk lévő természet él értünk, hanem mi élünk érte (miatta/általa).

 

Áprilisban az Egyetem kollégiumában sokan láthatták a Környezetkímélő Kerekek című kiállítást, amelyen önkénteseinkkel és a SZIE Környezetvédelmi Szakkollégiumával közösen a kerékpározást, mint környezettudatos és egészséges közlekedési formát népszerűsítettük. A kiállításon három olyan tökéletesen működő kerékpárt mutattunk be, amelyek főként kiselejtezett és szemétbe került alkatrészekből készültek. Fel akartuk hívni a figyelmet az újrahasználat jelentőségére. A konkrét esetre megfogalmazott mondanivalónk: „nem minden szemét, ami rozsdás”. A kerékpárok mellett az érdeklődőket fotók is várták, amelyek Magyarország és két igazi kerékpáros ország (Dánia és Hollandia) bringás kultúráját mutatták be. A kiállítás megnyitóján előadást tartottak a Török Ignác Gimnázium tanulói „A kerékpáros közlekedés lehetőségei Gödöllőn” címmel. Bemutatójukat egy saját készítésű lego-filmmel is megfűszerezték.

A Föld Napján (április 22.) nyílt meg a GATE Zöld Klub Egyesület és a gödöllői Művészetek Háza „Együtt a fenntartható Gödöllőért” című közös kiállítása. A már hagyományosnak számító kiállítássorozat idei mottója szorosan kapcsolódott Gödöllő Ökováros koncepciójához. Pintér Zoltán alpolgármester köszönetet mondott a szervezőknek, hogy több mint egy évtizede rendszeresen megemlékeznek a zöld jeles napok legfontosabbikáról, és Gödöllő várost helyezik a középpontba. A megnyitón a GATE Zöld Klub Egyesület elnöke, dr. Malatinszky Ákos a jelenlévőket visszakísérte 1970-be, amikor egy amerikai egyetemista, Denis Hayes megrendezte az első Föld Napját. Kérdése, miszerint „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” a mai napig is mindannyiunk számára elgondolkodtató. A kiállítás Gödöllő város iskolás gyermekeinek műveiből készült, amelyek Gödöllőt, mint „ökovárost” ábrázolják, és bepillantást engednek abba a világba, amelyet a jövő generációja épít majd. A díjazott plakátok alkotói, vagyis a Waldorf, az Erkel, a Hajós és a Damjanich iskolák összesen 19 diákja a belvárosi aluljáró falán örökíthette meg saját művét, így azt még évekig megcsodálhatják az arra járók. A fenti két programot a KvVM-EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatta.

Idei földnapi „jó cselekedeteink” közé tartozott még, hogy dr. Tóth Ferenc (Szent István Egyetem) vezetésével mintegy ezer darab, a faiskolákban eltüzelésre ítélt gyümölcsfát átültettünk egy átmeneti menedékhelyre. Ősszel szívesen adunk belőlük a helyi oktatási intézményeknek.

 

Az utóbbi hónapokban, sőt években többen is megkeresték egyesületünket azzal a kérdéssel, hogy mikor lesz végre Gödöllőn szelektív hulladékgyűjtés. „Megnyugtatásukra” jelenthetjük: hosszas huzavonák után elindult a Zöld Híd regionális hulladékgazdálkodási program. Ennek célja az Észak-kelet Pest és Nógrád megyei térség korszerű hulladékgyűjtési és -kezelési rendszerének elindítása, és hatékony működtetése 106 önkormányzat, köztük Gödöllő területén. 2009 végére, legkésőbb 2010 első felére beüzemelik az Európai Unió és a Magyar Állam 95 százalékos támogatásával, közel 7 milliárd forintból felépülő rendszert. A program részeként két hulladékkezelő központ létesül. Az egyik a Gödöllő város tulajdonában lévő Kerepes, Ökörtelek-völgyben, a másik Nógrádmarcalon. Ezeken a helyszíneken a nyugat-európai gyakorlatnak megfelelő mechanikai és biológiai hulladékkezelés, gépi utóválogatás és komposztálás történik majd. 2010-től térségünkből csak ide szállítható háztartási hulladék. A Zöld Híd Program létrejöttével párhuzamosan minden eddigi, a térségben lévő hulladéklerakót be kell zárni, rendbe kell tenni, és fel kell számolni.

 

A rendszer részeként bevezetik a szelektív hulladékgyűjtést is. A 106 településen közel 500 szelektív hulladékgyűjtő sziget és 9 hulladékudvar épül majd. A hulladékudvaroktól távolabb eső településekre mobil hulladékbegyűjtő járművek fognak közlekedni, a lakosok itt leadhatják a háztartási veszélyes hulladékokat, elektronikai hulladékokat és az elhasznált étolajat.

Minden fórumon hangsúlyozzuk: a szelektív gyűjtés és az erre épülő újrahasznosítás nagyon fontos, de ne felejtsük el, hogy aki igazán környezetbarát módon akar élni, annak a megelőzésre kell koncentrálnia. Az újrahasznosítással csak késleltethetjük, de el nem kerülhetjük az adott anyag hulladékká válását, hiszen az újrahasznosított termék használati értéke rendszerint alacsonyabb. Az újrahasznosítás ugyanakkor kevésbé energiaigényes és szennyező, mint az új termék előállítása, és jelentősen csökkenthető vele a keletkező hulladékok mennyisége, emiatt szükséges, hogy hulladékainkat már otthon fajtánként elkülönítve, vagyis szelektíven gyűjtsük.

A hulladéklerakóba csak az előkezelés után maradt anyagok kerülhetnek, így a tervek szerint a begyűjtött hulladékok teljes mennyiségének csak 35-40 százaléka kerül lerakásra, amelynek takarását az eddig használt talaj helyett a hulladékban található szerves és inert anyagokkal végzik. Az Európai Unió előírásai alapján a hulladéklerakóra kerülő szerves anyagok mennyiségét 2014-ig a jelenlegi szint 35 %-ára kell csökkenteni. Ebben a házi, kiskerti komposztálásnak és a szelektív gyűjtésnek is nagy szerepet kell játszania.

 

A GATE Zöld Klub Egyesület is kiveszi részét a térség lakosságának a Zöld Híd Programra való felkészítéséből. A hulladékokkal kapcsolatos helyes, környezettudatos fogyasztói magatartást változatos eszközökkel népszerűsítjük. A megelőzés hangsúlyozása és konkrét módszerek nyújtása mellé „becsempésszük” a helyi termékekre alapozott egészséges táplálkozással és az ökológikus életvitellel kapcsolatos ismereteket is. Iskolai „kuka-show”-kat tartunk, falunapokra települünk ki, ahol az Ökomatánk gyerekeknek és felnőtteknek szóló kérdésekkel is működik, beszélgetünk, szórólapokkal népszerűsítjük a házi komposztálást, a legkisebbeket pedig a Kukatündér játékkal szórakoztatjuk. Legutóbb a váchartyáni és a csörögi gyermeknapon standolt csapatunk. A Zöld Híd Program településein dolgozó pedagógusok díjmentesen megkapják a HuMuSz oktatócsomagját, és munkájukat további tanácsokkal és szakmai anyagokkal is segítjük.

 

Malatinszky Ákos, Kenéz Árpád, Dóka Fruzsina