Hogyan szervezzünk Zöld Tanszék Versenyt?

A BME Egyetemi Zöld Kör (EZK) azzal a céllal indította be a  Zöld Tanszék Programot, hogy motiválja, s támogassa az Egyetem tanszékeit abban, hogy működésük környezettudatossá váljon. A Program keretében meghirdettük a Zöld Tanszék Versenyt, ahol a tanszékek megkaphatták a 'Zöld Tanszék' minősítést. Természetesen kerestük a környezettudatos szemléletben legelőrébb járó, „Legzöldebb Tanszék”-et, illetve a verseny ideje alatt „Legtöbbet Zöldült Tanszék”-et. A verseny fontos célja a már meglévő jó gyakorlatok összegyűjtése és közkinccsé tétele is volt. A versenyt eddig a 2009/10 és a 2010/11-es tanévek során bonyolítottuk le.

A szervezőkről

 BME Egyetemi Zöld Kör: Pár év alatt szinte a semmiből nőtt ki a csapat, amelyik ma országos hírű programokat képes véghezvinni, és minden egyéni kezdeményezésnél többet tud tenni a BME környezeti teljesítményének javításáért. A küzdelem ma sem könnyű, de elkötelezettségünk mellett egymás hitéből és a közös sikerekből erőt merítve végül mindenki nyer. Reméljük, tudunk segíteni egy zöldebb, szebb világ építésében. Az újraalapított Zöld Kör (most 2011-ben) 5 éves, körülbelül 30 tagja van. A Zöld Tanszék Program munkacsoportban 15-en dolgoztak.

 

 

Miért jó a Zöld Tanszék verseny?

 • A tanszékek konkrét segítséget és információt kapnak a zöldítés lehetőségeiről (zöld közbeszerzés, stb).

 • A tanszékek a zöld fejlesztéseiket megosztják egymással, zöldítő fejlesztés/aktivitás indul, felszínre hozva újabb ötleteket.

 • Kapcsolat épül a tanszékek és a Zöld Kör diákjai között.

 • A tanszéki kapcsolatártók támogatják a munkát, rajtuk keresztül több minden el lehet érni az egyetemi adminisztrációban.

 • A tanszékeken keresztül újabb hallgatókat érünk el.

 • A projekt hatására nyilvánosságot kap a környezetvédelem ügye az egyetemen, stratégiailag fontos egyetemi szereplőket (pl. a Rektor, az Egyetemi Hallgatói Képviselet elnöke, a Kollégiumi Osztály igazgatója) is meg tudunk szólítani.

 • A projekten keresztül jó kapcsolat alakult ki a kerületi önkormányzat környezetvédelmi osztályával.

 • A projekt átültethető más felsőoktatási intézményekbe is.

   

 

A Zöld Tanszék Verseny működése

 

Kik nevezhetnek?

A verseny résztvevői közé elsősorban tanszékeket várunk, de lehetőség van más szervezeti egységek nevezésére is. Utóbbi esetben - ha szükséges - egyedi megegyezés alapján illesztjük a programot az adott szervezeti egység működéséhez. 

A verseny menete

 1. Részvételi szándék jelzése. A regisztráció menüpont alatt található online űrlap kitöltésével, az adott nevezési határidőig.

 2. Verseny időtartama 8 hét, 2-3 héttel a nevezési határidő lejárta után kezdődik.

 3. Kezdeti helyzetelemzés / audit: a „segédanyagok” menüpont alatt található értékelő táblázat segítségével, a versenyt megelőző két hétben, előre egyezetett időpontban. 
  Az értékelő táblázatban található kérdések megválaszolása során a tanszéki kapcsolattartó és az EZK egy tagja közösen felmérik a tanszék környezettudatosságának jelenlegi szintjét, megkeresik azokat a területeket, ahol a verseny során fejlesztéseket célszerű véghezvinni. 

 4. Rendszeres kapcsolattartás heti hírlevéllel, valamint igény esetén személyes találkozókkal is.

 5. Záró helyzetelemzés / audit: a versenyt követő két hétben az értékelő táblázat ismételt kitöltése és a tapasztalatok megbeszélése. 

 6. Az értékelő táblázat 27 kérdést tartalmaz, amiből 20 igen válasszal a tanszék megkapja a Zöld Tanszék Minősítést. A 27 kérdésből 15 kiemelt kérdés van, amire mindenképpen igennel kell válaszolni a cím elnyeréséhez. Ezek a táblázatban * jelöléssel találhatóak. 

 7. Ünnepélyes díjátadó 

 

 

A szervezés menete

 1. Módszertan kidolgozása

 2. Weblap elkészítése

 3. Promóciós és sajtókampány megtervezése

 4. Verseny lebonyolítása

 5. Díjátadó szervezése

 

A következőkre volt szükség:

 • önkéntesek (összesen 15 fő vett részt a megvalósításban)

 • díjátadó költsége, kb 100.000 HUF (terembérlet, ellátás, díjak költségei)

 

Szervezéshez szükséges idő:

A verseny ugyan csak két hónapig tart, az egész projektre és szervezésre egy 15 fős stábbal bő 6 hónapot kell rászánni.

 

 

Eredmények

Az első megrendezett versenyre 12, a másodikra 17 tanszék nevezett be. Ezekből összesen 9 szerzett Zöld Tanszék Minősítést. Ehhez kapcsolódóan több tucat jó gyakorlatot mutattak be a nevezők.

 

 

Tapasztalatok, jó tanácsok a szervezőktől

 • Jó és erős promócióra van szükség.

 • A felső vezetés támogatása nagy előny.

 • A központi szervezeti egységek bevonása (dékáni hivatalok, stb) nagyon fontos, akár a promócióhoz is.

 • Profi szervezés, elkötelezettség szükséges.

 • A résztvevőkkel rendszeresen kell tartani a kapcsolatot.

 • Jó auditor csapatot kell kialakítani.

 • A verseny szervezésére érdemes sok időt szánni, és ha sikeres projektet szeretnénk, akkor profi önkéntesekkel (pl. grafikus, sajtós, stb.) kell dolgozni.

 

 

Tapasztalatok, jó tanácsok a szervezőktől a tanszékekkel való közös munkához

Keretek

Mindenképpen javaslunk egy projektindító megbeszélést, ahol a tanszék munkatársaival megoszthatjuk a program céljait.

Természetesen kiemelt fontosságú a kollégák és a vezetőség elkötelezettsége, együttműködése. (A verseny végeredményének megállapításakor is szempont, hogy a tanszéki munkatársak mekkora részét sikerült bevonni.)

A projekt befejezése után javaslunk egy lezáró-értékelő megbeszélést is, ahol elhangozhatnak az eredmények, illetve a jövőben még megvalósítható feladatok.

Pozitív hozzáállás

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a versenyt pozitív szemlélettel kezdjék és vigyék végig a tanszékek, azt szem előtt tartva, hogy mit tudnak megvalósítani, nem pedig, hogy mit nem!

Természetesen bizonyos dolgok - egyéni adottságoktól függően - nem megvalósíthatóak egy-egy tanszéken. Ezzel semmi probléma sincs! Ha csak egy új dolog megvalósul, már az is eredmény.

Kitartás

Nincs változás, ami egyik napról a másikra menne végbe; legyünk türelmesek, de emellett próbáljunk következetesek maradni és kitartani a program mellett a verseny ideje alatt és utána is!

Legyünk kitartóak a kollégák támogatásának elnyerésében, ha lassan is, de lehet eredményeket elérni.

 

 

További információk

Zöld Tanszék verseny oldala

zoldtanszek(kukac)ezk.bme.hu

Rövid film a szervezőkről