Hasznos adatbázisok - civil szervezeti háttérrel

Javítással tovább tudjuk használni a tárgyakat, így később lesz belőlük hulladék. Nem kell újabb és újabb terméket vennünk a régi helyettesítésére, így később telnek meg a lerakók és nem pazaroljuk az erőforrásokat sem. Előbb-utóbb minden tárgyból hulladék lesz, épp ezért nem mindegy, hogy mennyi cuccunk van és meddig használjuk őket. Rátz Judit és Graczka Sylvia írása (mindketten a Humusz munkatársai)

A mindennapjainkat szegélyező tárgyak egyre nagyobb arányban "egyszer használatosak". Még ha eszünkbe is jut elromlott cuccainkat megjavíttatni, rá kell jönnünk, hogy a fröccsöntött vagy ragasztott "mű" anyagból készült cikkek javíthatatlanok. Ha egy picivel tartósabbat veszünk – hozzátéve, hogy az ár és a márkanév sincs mindig összefüggésben a minőséggel –, és jól megnézzük, hogy van-e szervizhálózata, alkatrész ellátása, akkor lehet, hogy már rövid távon jobban járunk.

A mai eldobós világban azonban annak sem könnyű a helyzete, aki ésszel vásárol: ha elromlik valami, hová vihetjük megjavíttatni? Az elmúlt húsz évben a hazai kisiparos, javítómester réteg szépen lassan az enyészeté lett. Nagyon kevés műhely maradt talpon, ott viszont nagy tudású mesterek dolgoznak. A Humusz az információhiány leküzdése érdekében hozta létre az online Javítóműhely adatbázist, amelyben az ország minden tájáról gyűjtjük a javítók címeit, elérhetőségeit. 2010 októberében újra indult a tartalmában, küllemében is megújult oldal, amelyben év végére várhatóan kétezernél is több szolgáltató lesz. A gyűjteményhez bárki ingyen hozzáférhet a http://javitomuhelyek.humusz.hu címen és a mindenki feltöltheti kedvenc műhelyét is. Az igénybevett szolgáltatásokkal segítjük a javítószakmák továbbélését és a munkahelyek megőrzését.

Ha menthetetlen, akkor se a kukába dobd!

2010 novembertől működik a Humusz honlapján a Hulladékátvevők országszerte elnevezésű adatbázis, amely hiánypótló gyűjteménye mindazon átvételi pontoknak, ahol környezetbarát módon szabadulhatunk meg a háztartásunkban keletkező hulladékok tetemes részétől. Az átvevők között mind az átvett hulladékok fajtája, mind település alapján tudunk keresni. A gyűjtemény érdekessége, hogy a felügyelőségek adatai alapján készült, ezért biztos lehet benne, hogy az itt feltüntetett átvevőhelyek minden szükséges engedéllyel rendelkeznek. A cégek elérhetőségén kívül az egyes hulladékfajtákról is hasznos ismertetőket, leírásokat olvashat, ha ellátogat a www.humusz.hu/hulladekatvevok oldalra.