Zöld fesztivál - repohárral

A keletkezés megelőzése a legjobb hulladékcsökkentő módszer, melynek alternatív lehetősége a RePoharak használata. A Pohár Programról és további fesztiválzöldítő tevékenységekről Sziromi-Nagy Tamással, a Zöldövezet Társulás elnökével Névery Dorottya beszélgetett.

Hivatalosan elismert „Zöld fesztivál” minősítést idén egy rendezvény sem kapott. Akadt viszont több szempontból is fenntartható fesztivál: például a Szegedi Ifjúsági Napokon (SZIN) jó pár kezdeményezés történt a környezettudatosság nevében - fák örökbefogadása, komposztálható tányérok, Re:Kocsma stb. A szelektív hulladékgyűjtésről és a visszaváltható poharakról nem is beszélve…

Válts ZöldRe!

A százszor is mosható és újrafeliratozható RePoharakkal 50 helyszínen találkozhattak a fesztiválozók. A vastagított falú műanyagpoharak beszerzési költsége majdnem hússzorosa az eldobható edények árának. A magas, általában 200-300 forintos betétdíj egyfajta „motivációs pénzként” ösztönzi az embereket a leadásra, és a soha vissza nem kerülő veszteségek pótlását is fedezi. A visszagyűjtött műanyagok mosását és öblítését egyetlen speciális berendezés végzi – többnyire az érdi telephelyen, olykor azonban az adott program helyszínén. Egy 40-50 ezres pohárforgalmú rendezvényen már gazdaságosabb helyben megoldani a tisztítást. Ezen a nyáron a több mint 60 ezer poharat használó SZIN-en, és a mintegy 35 ezer poharat igénylő Hegyalja Fesztiválon spórolták meg a mosóba szállítás költségeit (és annak környezeti externáliáit). A pohármosó befektetési költsége nagyjából 10 millió forint, így a beruházás várható megtérülése 5-10 év. Az idén le- és elmosott poharak száma összesen 110-120 ezerre tehető.

RepohárA rendezőknek a szelektív hulladékgyűjtésre is van lehetőségük: a klasszikus megoldás a papírt, a műanyagot és a fémet elkülönítő gyűjtőedények kihelyezése; a másik eljárás a „valamit valamiért” elven alapul: a tájékoztató irodaként is működő hulladék-cserepontokon az eldobható korsókért, PET-palackokért, sörös dobozokért cserébe apró tárgyi jutalmat kapnak a legszorgalmasabb gyűjtögetők.

Tömeg ReAkció

Remélhetőleg egyre többen ismerik fel a szakmai környezettudatosság jelentőségét, hiszen ahol egyszerre sok ember jelenik meg, ott hirtelen és iszonyatos mennyiségben keletkezik szemét; ugyanakkor éppen a rendezvények koncentrált jellege miatt sokkal hatékonyabb lehet a hulladékmegelőzés és -csökkentés. Nos, ha valakit az intézkedések ráfordítás-igénye tántorítana el, ma már ez sem akadály: a költségek nagy része pályázati forrásból könnyedén fedezhető. A rendezvény arculatára pedig kedvezően hat a környezeti felelősség vállalása…

Ne feledjük: egyetlen RePohár (a megfelelő helyre juttatva) akár 100 db félliteres egyutas poharat helyettesíthet!

 

További információért érdemes ellátogatni a www.zoldovezet.info internetes oldalra!