Papírgyártás kevesebb hulladékkal

5000 tonnával kevesebb szennyvíziszap. A Mondinál a gyártástechnológia-fejlesztéssel és a rostvisszanyerő működésének szabályozásával a maradékanyag mennyiségét mintegy 5000 tonnával sikerült csökkenteni.

A Mondi Business Paper Hungary Zrt. Magyarország legnagyobb irodai kommunikációs és ofszet papírok gyártója. Éves nettó termelés a Szolnoki és Dunaújvárosi papírgyárakban összesen több mint 200 ezer tonna papír, magyarországi piaci részesedése 50% fölötti. Exportja az értékesítési hálózatán keresztül a világ összes országába irányul. Csoporton belül fontos szerepet kap a környezetbarát termékek fejlesztése. Környezetvédelmi szempontból a legújabb fejlesztés a biológiailag lebomló csomagolás bevezetése. A termékekről bővebb információ a www.mondibp.com weboldalon található. A csoportnak odaítélték a „Legjobb újító díjat” Ausztriában és a WWF-től a „Panda díjat”. Az előző a kutató-fejlesztő csapatok teljesítményét, a második a fenntarthatósági és erdészeti csoportok munkáját dicséri.

A szolnoki papírgyár szennyvíztisztítóján keletkező primer iszap, maradékanyag mennyiségének csökkentése környezetvédelmi és gazdasági szempontból is fontos. Lerakásra kerülő maradékanyag mennyisége 5 094 tonnával csökkent a 2003. évhez képest, amely egyben ugyanennyi anyagmegtakarítást eredményezett.