A DAF Trucks N.V. megvalósította a "Zéró hulladék a hulladéktelepre" programot

A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.2009 januárjának végén a DAF Trucks N.V. megkapta a Lloyd's Register Hollandia hivatalos tanúsítványát arról, hogy a cég nullára csökkentette a csak hulladéktelepen elhelyezhető hulladékainak mennyiségét. A holland haszongépjármű gyártó ezzel is tovább erősítette vezető pozícióját a környezetvédelem terén. 1998-ban a DAF a világ egyik első haszongépjármű gyártója volt, melynek környezetvédelmi rendszere megkapta az ISO 14001 tanúsítványt. A DAF Trucks N.V. az első vállalat, amelynél a Lloyd's Register az ellenőrzés alapján megállapította - és erről hivatalos nyilatkozatot is kiadott -, hogy a cég szabályzatával teljesíti a "Zéró hulladék a hulladéktelepre" program követelményeit.


A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni.A "Zéró hulladék a hulladéktelepre" szabályzatot bevezető és annak megfelelően működő cég többé nem termel szeméttelepen elhelyezendő hulladékot, hanem biztosítja a hulladékok további hasznosítását. Minden hulladék nyersanyagként, ill. építőanyagként újrafelhasználásra kerül, vagy az elégetése révén energiatermelésre használják. A Lloyd's Register által tanúsított, 2008. október 1. óta érvényben levő szabályzat a DAF hollandiai és belgiumi gyáraira vonatkozik.

A hulladéktermelés alternatívái

A "Zéró hulladék a hulladéktelepre" állapot eléréséhez a DAF kielemezte a hulladékkeletkezés folyamatát a vállalatnál, és - a hulladékkezelésben érintett partnereivel közösen - sikerült több alternatív megoldást is meghatározni az újrafelhasználást illetően. A festőüzemekből kikerülőfestékiszap például a cementiparban hasznosítható, a szintén onnan származó, nagy mésztartalmú szúrópogácsa pedig alkalmasnak bizonyult a bányászatban használatos építőanyagok elkészítéséhez. A szemcseszóró berendezések hulladéka betonelemek készítésénél használható fel."A "Zéró hulladék a hulladéktelepre" programmal a DAF célja tovább csökkenteni az élő környezet terhelését. Komolyan vesszük felelősségünket működésünk fenntarthatóságáért és az élhetőbb környezetért" - mondta Pieter de Grauw, a DAF környezetvédelemért is felelős üzemviteli igazgatója azon az eseményen, melynek során a Lloyd's Register átadta a "Zéró hulladék a hulladéktelepre" tanúsítványt.

Forrás: www.daf.eu

www.kamionhirek.hu