Világhálós csere-bere Bécsben

flohmarktA javítások támogatása csak egyik eleme Bécs város kampányának, emellett arra buzdítják a lakosokat, hogy használt cikkeket vásároljanak, új áruk vásárlása helyett pedig inkább kölcsönözzék a szükséges holmikat. Bécs végső célja, hogy polgárainak életstílusa megváltozzon, vásárlói szokásaik átalakuljanak. Azt szeretnék elérni, hogy az emberek addig használják a holmijaikat, ameddig azok élettartama tényleg visszafordíthatatlanul véget ér.


Javítás, újrahasználat, kölcsönzés

Bécsben 1997-ben és 1998-ban adtak ki javítási kalauzokat. Az utóbbi már 13 szakmában 850 címet, továbbá minden szakmában általános javítási tanácsokat tartalmaz. Ebből az útmutatóból 2002 végéig 75.000 példányt terjesztettek. 2003-ban a két kiadvány egyesítésével, javításával és kiegészítésével elkészült az új javítási kalauz.

Bécs Környezetgazdálkodási Ügyosztályának támogatásával 23 kis javítóműhely megalapította a Bécsi Javítóhálózatot. A tagsághoz a boltoknak meg kell felelniük bizonyos követelményeknek. A Hálózat telefonos ügyfélszolgálatot üzemeltet, amely a megrendeléseket a kívánt javítással foglalkozó boltnak továbbítja.

A bécsi javítási, kölcsönzési és használt cikk kalauzok használói közül 75 főt kikérdeztek tapasztalataikról. Kiderült, hogy az útmutatók megjelenéséről a legtöbben az újságokból értesültek. A kiadványokban a legtöbben a barkácsszerszámok és háztartási berendezések rovatait keresték. A válaszadók 13 %-a a kiadvány birtokában többet javíttat, a kalauz forgatását 60 %-uk másoknak is ajánlotta.

Környezetközpontú kampány

A kampánnyal a város a vásárlókban és a cégekben egyaránt tudatosítani akarja, hogy javításokkal a keletkező hulladékok mennyisége jelentősen csökkenthető. A javítások nyilvánvalóan hozzájárulnak a környezet védelméhez, de pozitív hatásuk lehet a regionális gazdaságra és a munkahelyteremtésre is. A termelés területén munkahelyek szűnhetnek meg, de a szolgáltatási ágazatban új munkahelyek jönnek létre. Ez a munkahelyek decentralizálásával jár, növeli a foglalkoztatottak számát, és segíti a regionális gazdaság fejlődését. Az is előnyös, hogy a képzett munkaerő iránti kereslet növekszik. A város nyitott egy „Javítási és Szolgáltatási Központ”-ot, ahol a munkanélküliek munkahelyet találhatnak.

Használt áruk cseréje a világháló segítségével

Bécsben a használt áruk piacát ma már internetes cserefórum is segíti. A szolgáltatást 1999 márciusában az önkormányzat Környezetvédelmi Ügyosztálya és Hulladékgazdálkodási Főosztálya közösen hozta létre.

A bécsi használt cikk börzének négy nagy kategóriája: használt áruk, komposztálás, játékok és információ. A legutóbbin belül jól használható kereső segíti a tájékozódást a javítási útmutatóban, a kölcsönzési rovatban és a hulladékártalmatlanítási kézikönyvben. A használt cikk börzét magánszemélyek és cégek, bizományi árusok és tájépítészek egyaránt igénybe vehetik.

Eredmények és további lehetőségek

Az elektromos és elektronikus berendezések a javítási és újrahasználati piac jelentős részét teszik ki. A bécsi „Javítási és Szolgáltatási Központ” minden évben kb. 400 tonna elektromos berendezést javít meg. Az önkormányzat bolhapiaca évente mintegy 450 tonna használt árut ad el. Ezek a tételek jelentősen hozzájárulnak a keletkező hulladékok mennyiségének csökkentéséhez. A Városháza azt is felbecsülte, hogy a javítási kalauz és a használt cikk piac mennyivel járulhat hozzá a hulladékmegelőzéshez. A számításokat arra alapozták, hogy ténylegesen mennyi gépet javítottak meg, kölcsönöztek és adtak el használt áruként, és mennyi az egyes cikkek súlya. Az így kapott számot vetítették ki a Bécsben forgalmazott, s így ’kiváltott’ termékre. Az eredmény szerint a javítási kalauz 11 ezer tonnával, a használt cikk börze 1000 tonnával csökkentheti a keletkező hulladék mennyiségét.

További info

Használt cikk internetes börzék Magyarországon is működnek már. Ilyen például a

  • ApróNet
  • FÖK Környezetkímélőbb Építés Adatbázisa (Nemsitt)
  • Rádióamatőr csere-bere
  • Origo csere-bere
  • Mobiltelefon csere
  • Externet keres-kínál
  • Szuperpiac csere-bere

A HuMuSz újrahasználati központok létesítését is szükségesnek tartja. Ezekben a központokban használt cikkeket (pl. elektronikai eszközöket, háztartási gépeket) lehetne átvenni (esetleg javíttatni) és kedvező áron eladni rászorulóknak, vagy a használt cikkek kedvelőinek. Ezzel jelentősen lehetne csökkenteni a keletkező hulladékok mennyiségét és az új termékek vásárlását.

Forrás:

Kukabúvár