Guixot Csodaországában

guixotEgyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás tengeren is túl, ott, ahol a kurta farkú malac túr, valahol a messzi Katalóniában, élt egy Joan Rovira nevű kisfiú. Ügyetlen gyerek volt, olyannyira, hogy későbbi munkahelyén, a szalámigyárban sem figyelt fel rá senki. Azt sem vették észre – utólag már biztosan bánják - , hogy Joan lelkében nagy dolgok vannak születőben.

Mára a kisfiúból nem egyszerűen egy kedves, szakállas bácsi lett, hanem nagyhírű művész is, aki Guixot de 8 [ejtsd: gisó] nevű társulatával járja a világot, ideje nagy részét pedig utcai játékok tervezésével tölti. De nem akármilyen játékszerekről van ám szó! Minden darab ócskaságból készül - csövekből, keretekből, golyóbisokból, biciklivázból vagy éppen ajtókilincsből. A katalán társaság egyre növekvő gyűjteményével 1991 óta több mint 600 város tereit változtatta egy időre óriási játszóházzá szerte a világban. Jó páran itthon is kipróbálhattuk játékszobrait, hiszen több ízben jártak már Magyarországon. Tavaly és tavalyelőtt a győri Mediawave guixot1_400Fesztiválon, illetve tavaly még a Millenárison és a Művészetek Völgyében is találkozhattunk velük.

Vasdarabokkal teli teherautójuk mókás, kreatív, fejtörős játékokat rejt. Ha elég ügyesek vagyunk, a súlyokat helyesen elhelyezve Van Gogh arcát rakhatjuk ki közönséges limlomból. Amikor az utolsó darab is a helyére került, hipp-hopp, egyszer csak leesik egy bal fül, és az arc újra romokban. Nem könnyű eldöntenünk, melyik lehet a közönségdíjas játék, de talán a több méter magas Orrturka Fiú viszi a prímet: ha végtagjaival megfelelően flipperezünk, a fiúnak sikerül jól beletúrnia az orrába. A győzelmi pillanatnak nemcsak a gyerekek, hanem a szüleik is örülnek.

Használati utasítás nincs a játékokhoz. Guixot mester szándékosan nem ad útmutatót, mert saját elmondása szerint - tavaly Pulán volt szerencsém beszélgetni vele - az emberek kreativitását szeretné megmozgatni. Azt persze szívesen veszi, ha odamegyünk hozzá, és érdemes is, mert a játékoknak története van, és mindegyikhez tartozik egy-egy mese...

A Guixot társulat követésre méltó módon hisz abban, hogy az anyagoknak hosszabb életük van, mint a belőlük készített tárgyaknak. Céljuk, hogy a játék visszatérjen a szabadidős tevékenységek közé, és az egész családnak szórakozást nyújtson.

(Fordította: Pápa Ági)
Forrás: http://guixotde8.com