Veszélyeshulladék-gyűjtés Pilisvörösváron

A Szebb Környezetünkért Egyesület önkormányzattal folytatott több éves tárgyalásaink eredményeképpen szeptember végén veszélyeshulladék-gyűjtési akció volt Pilisvörösváron, két helyszínen.

Az önkormányzat megszabta a begyűjtendő hulladékok körét, az akció keretében csak a pilisvörösvári háztartásokban, a normál életvitelből származó veszélyes hulladékokat gyűjtötték be: akkumulátor, szárazelem, szórópalack hulladék, elektronikai hulladék, étolaj, festékmaradékok (festék és lakk), oldószerek, vegyszermaradék, fénycsövek, gyógyszerhulladék, növényvédőszer hulladék, fáradtolaj.A veszélyes hulladék nem került korlátlan mennyiségben átvételre: személyenként a normál életvitelből származó háztartási mennyiséget vették át. A félelmünk, hogy majd akkora mennyiségű hulladék gyűlik össze, hogy nem tudják elszállítani, nem igazolódott be.

Egyesületünk tagjai is ott voltak a gyűjtőpontokon. Korábban már a város több pontján is elhelyeztük a HuMuSz tájékoztató plakátját, itt szétosztottuk kiadványaikat és eligazítottuk az érdeklődőket, hol lehet leadni a mindennapokban az egyes veszélyeshulladék-fajtákat. Jó alkalom volt ez arra is, hogy néhány kérdést feltéve képet kapjunk a háztartásokban gondot okozó veszélyes hulladékok fajtáiról és azok mennyiségéről. Azt tapasztaltuk, hogy sokan nem tudják, hogy a veszélyes hulladékok mennyisége a tudatos vásárlással, újrahasználattal és újrahasznosítással csökkenthető.

Az akciót szervező és felügyelő önkormányzati munkatárs tájékoztatása szerint az egy teherautónyi begyűjtött mennyiség kb. 600 000 Ft-jába került az önkormányzatnak.

Remélhetőleg el tudjuk érni, hogy a következő évi költségvetésbe is bekerüljön ez az összeg, és minden évben legyen veszélyeshulladék-gyűjtés városunkban.

Mi közben azon dolgozunk, hogy megszervezzük a főzőolaj rendszeres begyűjtését, és folyamatosan felhívjuk a lakosság figyelmét a különleges kezelést igénylő hulladékok veszélyességére, otthoni szakszerű kezelésére.

Temesvéri Anna

SZKE Pilisvörösvár