Újrahasznált molinók, kiállítási anyagok kölcsönzése Békéscsabán

Pályázati vállalásként kezdtük, s ma már szájról-szájra terjed, hogy a békéscsabai Körösök Völgye Natúrpark Egyesülettől kölcsönözni lehet környezeti szemléletformálással kapcsolatos molinókat, eszközöket, kiadványokat. Leggyakrabban iskolák és óvodák használják eszközeinket, de kérnek kölcsön civil szervezetek, közszolgáltatók is szemléletformáló anyagokat.

Az ötlet születése

Az egész úgy indult, mint más civil szervezetnél, hogy mindenhová hívtak bennünket környezetvédelmi témájú előadásokkal, témanapokra játékokkal, komplex kiállítási anyagokkal. Kapacitásunk véges és egy idő után már nem tudtunk minden kérést teljesíteni és egyre több pedagógust kellett volna visszautasítani. Persze azt minden civil szervezet tudja, hogy egy pedagógus, ha elhatározza, hogy a napi munkája mellett még szerepet vállal a szemléletformálásban azt mindenképpen segíteni kell kézzel-lábbal.

Ezért született meg az ötlet, hogy ha nem is tudunk menni, odaadjuk például a papírmerítő eszközöket és adunk hozzá molinót, plakátokat, feliratokat, újrapapír tárgyakat, megbeszéljük miképpen érdemes berendezni a folyosón a kiállítást, hogyan kell belevágni az újrapapír készítésébe.

 

Miket lehet kölcsönözni?

 • Folyosókon elhelyezhető kiállításhoz: molinókat, plakátokat, kiállítási feliratokat, tárgyakat.

 • Gyakorlati tevékenységhez: papírmerítő kereteket felszereléssel, újrapapír célbadobót, komposztanyagokat, komposztálás játékait, komposztállatokat, szelektáló kukákat tiszta hulladékokkal, Ökomatát, madáreleség válogatót, madárodú-típusokat, gabonaválogatót, kukoricacsutkát, gyógynövényes tablókat, totókat, teszteket, feladatokat környezetvédelmi témában, Ökotudatos társasjátékot, Kék Bolygó társasjátékot, Zöld Lábnyomok Óriastársast, stb.

 komposztanyagok_kolcsonbe

Hogyan lehet kölcsönözni?

 • Kezdetben a kölcsönadó csak felírta a saját noteszába a kölcsönzést. Ez hamarosan követhetetlen lett, így most már van egy felelőse a kölcsönzésnek és készült egy egyszerű táblázat, amelyben vezetjük, hogy mit, kinek és mikor/meddig adtunk kölcsön. Fontos, hogy a kölcsönzés egy kézben van.

 • Időközben elkészültek táblás, földön körbe ülhető, valamint az óriás társasjátékaink is. A táblás Ökotudatos társasjátékunkat heti 500 Ft jelképes összegért adjuk kölcsön és elvileg letéti díjat is kérünk, de ez legtöbbször elmarad.

 

Mennyi a ráfordítási idő, és ki segít a kölcsönzésben?

 • Ha befut egy kérés, összeállítjuk a kölcsönzött anyagot egy dobozba, egy mappába vagy más elvihető formába. Fontos a rendezett csomagolás, ha így is akarjuk viszontlátni a dolgainkat. Erre fel vagyunk készülve: vannak dobozaink, mappáink. A csomagolás kb. 30 perc.

 • Ha komplex kiállítási anyagot kölcsönzünk (pl. újrapapír, komposztálás témában), akkor egy átvételi papírt is készítünk az átadott tárgyakról (ez szintén kb.30 perc).

 • Az összeállított csomagot az irodánkban lehet átvenni, ahol be kell írni a táblázatba a kölcsön eszközöket (5 perc). Általában a kölcsönző pedagógus/civil maga oldja meg a szállítást, így a legegyszerűbb mindenkinek.

 ujrapapir_kiallitas_kolcsonbe

Mi változott a 3 év alatt?

 • Felkerült a honlapunkra egy módszertani kiadvány gyakorlati feladatokkal, így már nem kell elmagyarázni a gyakorlati játékok módszerét, mert itt bárki elolvashatja.

 • Bővült a kölcsönözhető eszközök tára, szinte mindent adunk, amink van, hiszen legalább használatban van. Sőt a társasjátékok – éppen emiatt - már több példányban készültek.

 • Pedagógusok között szájról-szájra terjed a hír, hogy lehet eszközöket kölcsönözni. Sokszor kézről-kézre, intézményről-intézményre járnak a dolgaink. A pedagógusok néha már egymással egyeztetnek arról, hogy hol a komposztos molinó, hol járnak a papírmerítő keretek.

 • A táblás Ökotudatos Társasjátékunkat egy békéscsabai játékboltban is lehet kölcsönözni.

 • Átadáskor, átvételkor jobban odafigyelünk, mi kerül vissza.

 • A nagyobb kiállítási anyagoknál átvételi elismervényt is aláíratunk.

 

Mit tervezünk még?

Szeretnénk, ha lenne egy honlapon elérhető listánk a kölcsönözhető anyagokról és eszközökről, fényképekkel bemutatva a felhasználás lehetőségeit.

 

Miért jó a kölcsönzés?

 • A kölcsönzés segítségével - kapacitáshiányunk ellenére is - sok emberhez eljutnak üzeneteink. Tehát megsokszorozódik az információátadás hatékonysága.

 • Megoszlanak a költségek, hiszen, nem mi szállítjuk a tárgyakat, hanem a pedagógusok saját gépjárművel vagy iskolai járművel.

 • Önállóságra sarkall, hiszen mindenki, aki kölcsönkéri a molinókat és kiállítási anyagokat, maga rendezi el az intézménye folyosóján a saját ízlése szerint az anyagot.

 • Sokakat motivált már saját eszközök készítésére.

 • Egyfajta multiplikátor hatás érvényesül, hiszen az iskola vagy óvoda a kölcsönzés ideje alatt a saját gyerekeinek, pedagógusainak és dolgozóinak, valamint az gyerekek szüleinek is közvetíteni tudja a kiállítás mondanivalóját.

 • Egy oktatási intézménynek a napi tevékenység mellett elég nagy feladat, hogy felkészüljön egy-egy környezet- vagy természetvédelmi témanapra. Ha a tartalmi és a formai részeket készen kapják a pedagógusok, több energia marad a további szervezés többi lépésére, így változatosabb programok kerekednek. Nem megy el a sok idő a folyosó megjelenésének kitalálásával és kialakításával, viszont marad idő előadók meghívására, bemutatók megszervezésére, szülői programok megszervezésére.

 • Vannak visszatérő kölcsönzők, akiknek – úgymond – mi ajánljuk, hogy mi is legyen a következő kölcsönzős téma, így egy rendszeresebb szakmai jellegű kapcsolat alakul ki velük.

 

A szervezők tapasztalatai, észrevételei

 • Úgy vettük észre, hogy növekszik a környezeti szemléletformálásban szerepet vállaló intézmények száma. A pedagógusok bátran jönnek hozzánk ötleteket és eszközöket kölcsönözni. Több intézményben erősödött meg az elhatározás, hogy érdemes lenne bekapcsolódniuk a Zöld Óvoda hálózatba és/vagy a Madárbarát Kert programba.

 • A "közösködés" nagyon jól összekovácsolja a hasonló gondolkodású civileket és pedagógusokat, aminek nagy jelentősége van a közös célok elérésében. Sokat beszélgetünk, sok tapasztalatot tudunk egymással megosztani, és sok pedagógus barátunk lett az évek során. Ez utóbbi emberileg és szakmailag is az egyik legfontosabb a mai világban.

 • Egyesületünk részéről nagyon jó érzés a bizalmat érzékelni, amikor látjuk, hogy sokszor az ötlet és egy-egy tanács is életre kelti a tanári aktivitást. Így tehát mi is erősödünk abban a hitünkben, hogy jó úton járunk.

 • Figyelünk arra, hogy minden molinót, roll-up-ot hosszútávú oktatási célra tervezzünk, gyártassunk. Ügyelünk arra, hogy az eszközök szállíthatóak, könnyűek, strapabíróak legyenek.

 

Kapcsolat: Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, 5600 Békéscsaba, Szent István tér 7.

Bonyhádiné Pásztor Enikő

Tel: 66/445-885 v.20/449-22-10

E-mail:korosoknaturpark(kukac)gmail.com

Web: korosokvolgyekozpont.hu, zolduljfordulj.hu