Újra „ÚJRA”!

Először a HuMuSz csapat fedezte fel magának a nyugat-európában a Reuse Centereket. 2006-ban pedig egy hazai „megvalósíthatatlansági tanulmányt” hoztunk össze. Már abból is kiderült, hogy pusztán piaci alapon nem lehet fenntartani ilyen begyűjtő-javító szolgáltatást, sem újráruházat” – kell az önkormányzati és szociális-munkahelyteremtési támogatás is.

A Zöldövezet Társulás (ZT) két nyugat európai tanulmányutat szervezett 2010 tavaszán. A ZT a Kukabúvár Egyesület jogutódja, és mivel mi csak az eredeti nevünkben megjelölt szakterülethez értünk igazán, az NCA nemzetközi program támogatásával megvalósult útra hulladékhasznosítással foglakozó üzletembert, Tatabánya önkormányzatának környezetvédelmi referensét és két, szociális szövetkezetekkel foglalkozó szakembert is meghívtunk.

Érdemes rákeresni a célállomásokra: Ökoservice és BAN (Bereitung-Archit-Neubeginn) – Graz; Alstaff és RIFA, Ried im Innkreis; Recycling Partner Stuttgart; Recycle Zentrum Frankfurt; De Kriegwinkel Zuiderkempen, Flandria, Belgium. Elérhetőségük megtaláltató az Újrahasználati Központok Európai Hálózata (www.RREUSE.org) honlapján. Magyarországon a szécsényi kistérségben a www.e-multi.coop az első ilyen fecske, és érdemes az www.insiemesociale.it –től is tanulni – az olasz Reuse teljesen másképp alapkult ki, mint a német vagy belga, de a végeredmény megdöbbentően hasonló.

A folytatás?! A tanulmányútból készült egy részletes beszámoló és esettanulmány, valamint egy szociális szakember - Mester Attila - vezetésével összeállt egy projektfejlesztő csapat, amely elég elszánt ahhoz, hogy elég időt és tudást áldozzon egy igazi magyar „Újraközpont” kialakítására.