ÚJRAPAPÍR: Hogy lásd a fát és az erdőt

promise

A Greenpeace Magyarország nemrég elkészítette első, kifejezetten erdővédelmi kiadványát.Bár hazánk nem az érintetlen őserdőkről híres, de - amellett, hogy nálunk is fontos az erdőkkel való kíméletes gazdálkodás – mindennapi döntéseink így is hatással vannak azokra.A gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan elvet követve azzal a céllal állították össze az útmutatót, hogy mindenki számára hasznos, gyakorlati tanácsokat adjanak arra nézve, hogyan védhetjük meg Földünk erdeit egyszerű odafigyeléssel.

 fa

Maga a füzet egy kis papír-történelemmel veszi kezdetét, amiből megtudhatjuk, hogy mit is értünk papír alatt. Hogyan születik, és miként végzi gondos vagy éppen gondatlan kezek között. Bölcsőtől a sírig – ami jelen esetben egy kommunális hulladéklerakó – vagy bölcsőtől a bölcsőig – azaz újrapapír. Csak rajtunk múlik.

A kiadvány tartalmaz számos hatékony papírfelhasználást csökkentő módszert. Egyikkel, másikkal akár 50%-os megtakarítást is elérhetünk. Ne feledjük, a legjobb papír az, ami megmarad erdőnek.

 

Ezután a tévhitek és kifogások címszó alatt igazi mítoszrombolás folyik. Talán nem is gondolnánk, hogy milyen hiedelmek és pletykák élnek sokakban az újrapapírral kapcsolatban. Néhány ezek közül sosem volt igaz, másokat szerencsére a technikai fejlődés szüntetett meg.

 

Mégis mind közül talán a legfontosabb az az útmutató, aminek segítségével a számtalan hazai, és nemzetközi szimbólum útvesztőjében igazodhatunk el. Ha a vásárlót senki sem informálja arról, hogy milyen jelzésekre figyeljen a zöld döntések meghozatalához, akkor hiába is várjuk, hogy megtegye azokat. Így hát a Greenpeace létrehozta a saját kódfejtő miniszótárát is. 

 menyhart_jeno

 

Fontos tény, hogy maga a kiadvány is újrahasznosított papírból készült, növényi olaj alapú festék felhasználásával, ami a 3000-es példányszám esetében a következők megspórolását jelentette: 2 db fa a kivágástól, 2 kg szennyező anyag, 2485 liter szennyvíz, 33 kg szilárd hulladék, 65 kg üvegházhatású gáz, illetve 320 kW energia.

 

A kiadvány a Greenpeace tervei szerint csak egy lépése egy átfogóbb erdővédelmi kampánynak. A szervezet most az egyetemekre koncentrál, hiszen ezek az intézmények maguk is rendkívül nagy papírfelhasználók. Emellett pedig reményeik szerint olyan helyszínek, ahol számos fiatalt elérhetnek az üzenetükkel. A következő cél egy olyan zöld rangsor létrehozása, amiben évről évre bemutatják a legnagyobb felsőoktatási intézményeket irodai-papírfelhasználásuk és annak szelektív gyűjtése alapján.

 

Schmidt Gergő