Észtországi adománybolt (nem csak) teázóknak

A charity-shop (adománybolt) elnevezés olyan üzletet jelöl, amely árukészletét adomány formájában kapja magánszemélyektől, cégektől. Ezeket, a többnyire használt ruhákból, könyvekből és hasonló dolgokból álló tárgyakat értékesítik, a befolyó bevételből pedig a társadalom számára fontos civil kezdeményezéseket támogatnak.

 

Ilyen az észtországi Tartuban található Berliin is. Az idelátogató a város egyik pezsgő, multikulturális hangulatáról híres közösségi terének, a GenKlubi-nak pincéjében találhat rá a helyiek körében is oly népszerű adományboltra. A GenKlubi a hétköznapokon hamisítatlan pinceteázó élményét nyújtja, ugyanakkor minden szombaton átalakul, hogy helyet adjon egy vidám használtruha vásárnak, a Berliinnek.

 

adomanybolt_eszt

 

Ezeken a napokon előkerülnek a gondosan válogatott, kitisztított ruhadarabok, de annak sem kell csalódnia, aki a vásárlás közben sem szeretne lemondani egy teázó nyújtotta kényelemről, hiszen a tulajdonosok minden alkalomra házi süteménnyel készülnek, de a hideg napokon – itt bizony nem ritka vendég – ingyen forró gyógyteával is kínálnak.

 

Világszerte sok adományboltot működtetnek civil szervezetek azért, hogy tevékenységüket finanszírozzák, de a Berliin esetében más a helyzet, itt a tulajdonosok magánszemélyek, akik minden évben meghatároznak egy-egy jó célt, amit támogatni szeretnének, így került az összegyűjtött pénz tavaly egy testi fogyatékosokat segítő szervezetez.

 

Egy magyar erasmusos diáklány a Berliinről:

,,Rendkívül jó a hangulat! Amikor valaki ide jön, néha csak egy kellemes, csajos délutánra vágyik - mert ezek nagyon "csajosak" tudnak lenni. A lányok mindig segítenek a ruha kiválasztásában, igazgatják rajtad, kiegészítőt ajánlanak hozzá és nagyon meggyőzőek tudnak lenni. Hogy miért tartom ezt olyannyira fontosnak? Mert a Berliin nem csupán charity-shop, hanem egy olyan társadalmi színtér, ami közösségformáló is egyben: emberek - főként nők, de akadnak férfiak is - összejönnek egy délutánra kávézni, sütizni, dumálni, együtt nevetni, és mindeközben jó ügyet szolgálnak. Az ilyenek nagyon hiányoznak Magyarországon.”

 

Civilek, vagy magánszemélyek által működtetve, könyveket, ruhákat vagy mást kínálva, a lényeg mindenhol ugyanaz: a környezetbarát újrahasználat, a másokon való segítés gondolata, és nem utolsó sorban a közösségi élmény, amit ezek a helyek nyújtanak.

 

 

 

Schmidt Gergő