Az első charity shop Magyarországon

A "charity shop" kifejezést úgy lehetne magyarra fordítani, hogy adománybolt. Ez a név tőlünk nyugatra olyan üzletek hálózatát takarja, amelyeket különböző non-profit szervezetek tartanak fenn, elsősorban azért, hogy az ezekből befolyó bevételekből (is) finanszírozzák a tevékenységüket. E boltok árukészlete adományként kapott hasznos és/vagy értékes tárgyakból áll, melyeket kedvező áron árusítanak. Az első hazai adományboltot a Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálat Alapítvány hozta létre.

 

Mivel jelenleg üzlethelyiséggel még nem rendelkezik, sajnos az adományozás egyelőre kissé nehézkes. De korántsem lehetetlen! Ha kisebb terjedelmű adományt adna, azt az Alapítvány központi irodájában tudja leadni, előzetes egyeztetés után, ha pedig kb. egy zsák vagy attól nagyobb mennyiségű adományt ajánlana fel, ez esetben vállalják, hogy Budapest területéről, előzetesen egyeztetve elszállítják az adományt. Nagyobb mennyiségű adománnyal kapcsolatban keresse az Alapítvány munkatársát a 06-20-597-1956-es számon.

Oxfam


Elsősorban jó minőségű ruhákat, játékokat, dísztárgyakat, könyveket, kisebb lakberendezési tárgyakat várnak. Összességében minden olyan jó állapotú tárgyat szívesen fogadnak, amelyről úgy ítéli meg, hogy még jelentős használati értékkel bír, hasznos lehet más ember számára. Bútort, nagyobb műszaki cikket, élelmiszert sajnos nem tudnak fogadni. Várják olyan cégek jelentkezését is, amelyek szívesen hirdetnének meg gyűjtőakciót a munkatársaik körében.

Az így beadott jó állapotú, használható dolgokkal a beadók az alapítványt támogatják, az alapítvány pedig az olcsón kínált, de még jól használható, értékes árukkal a kispénzű embereket támogatja. Továbbá segíti a környezetvédelem ügyét is, hiszen az újrahasználat, az hogy kevesebb szemét keletkezik, nagyon fontos pillére a környezettudatos életnek.


Vásárolni jelenleg csak az Alapítvány "virtuális boltjában" lehet, de tervezik, hogy belátható időn belül Budapest valamelyik belső kerületében megnyitják az első valódi üzletet. Az alábbi linkre kattintva tekinthető meg a jelenlegi kínálat: charityshop.

Forrás és további részletek: Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálat Alapítvány