Hulladék megfelelő kezelése, tudatos fogyasztói magatartás

A házi hulladékégetés minimalizálása egyszerű, csupán néhány tudatos lépés eredménye, amit más néven tudatos fogyasztói magatartásnak nevezünk. A tudatos fogyasztás a hulladékképződés megelőzésével kezdődik. De mit is jelent ez gyakorlatban?

 

 • Kerüljük a túlzott, ill. többrétegű, kombinált csomagolást, gyümölcs és zöldség esetében ezt a mai napig a piacokon tudjuk a legegyszerűbben megoldani. Ha viszont boltban vásárolunk, keressük a visszaváltható csomagolású termékeket! A betétdíjas, tehát visszaváltható csomagolású termékekről a http://humusz.hu/betetdij -oldalon lehet informálódni. A csomagolási hulladék a kukánk 40-50%-át is kiteheti, így lényegesen tudunk spórolni a szemétdíjon is.

 • szelektív gyűjtésGyűjtsünk szelektíven! De ne csak a műanyag-, papír-, fém- és üveghulladékot. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy az adott hulladéktípussal mit lehet kezdeni, mint például a gumiabroncs vagy a dezodoros flakonok, akkor lehetőségünk van akár a legközelebbi hulladékudvarnál/hulladékátvevőnél vagy a http://humusz.hu/hulladekatvevok oldalon érdeklődni! A hulladékudvarokon kívül a hipermarketekben, közösségi házakban, intézményekben is van lehetőség veszélyes és elektronikai hulladékot, használt elemet, fénycsövet stb. leadni. A zöldhulladék elszállítására is van lehetőség a helyi közszolgáltatónál.

 • komposztálásKomposztáljunk! Valamennyi avar és lombhulladék komposztálható, illetve bizonyos konyhai maradékokat is könnyedén hasznosíthatunk. Hogy mit szabad és mit nem a komposzttal kapcsolatban, ugorj a http://komposztalj.hu/ oldalra! Ha otthon nincs rá lehetőségünk, akkor keressük fel a legközelebbi közösségi komposzpontot vagy akár a beltéri komposztálást is kipróbálhatjuk.

 • újrahasználatHasználd újra!  Egy tárgyat lehetőleg minél tovább, minél többször és minél többen használjunk, így később is kerül a kukába.
  Javítsd meg,
  Adományozd el,
  Gondold újra!

 • A tartósított, ízesített, színezett üdítőitalok, ásványvizek helyett – melyek esetenként akár több ezer kilométert is megtehetnek míg elérik konyháink asztalát – válasszuk a csapvizet! A közhiedelemmel és a riogatásokkal ellentétben a csapvíz Magyarországon kifejezetten tisztának minősül, de a legrosszabb esetben is jobban járunk, mint a műanyag palackokból kiszivárgó méreganyagokkal. Akinek nem ízlik a csapvíz, az ma már néhány tízezer forintért hozzájuthat egy egyszerű szénszűrős víztisztítóhoz, ami kiszűri azt, ami nem oda való, de ugyanakkor benne hagyja azt, amire szükségünk lehet (főbb ásványi anyagok). Ha mégis az ásványvíz mellett döntünk, keressük a ballonos változatokat!
 • Válasszunk tartós, fa bútorokat! Ez minden esetben kevesebb környezeti kárral jár, hiszen mi magunk is óvhatjuk és kezelhetjük bútorainkat méregmentes lakkal és viaszolással.
 • Kerüljük a műszálas ruhákat! Az elvi okok mellett a műszálas ruhák könnyebben büdösödnek, amit hosszútávon már megszabadulni sem igen lehet. Hiába olcsóbb a műszálas termék, ha fél éven belül használhatatlanná válik.

 

És ne feledd a szlogenünk: Teljes élet - nulla hulladék!

nulla hulladék

 

Források:

Levegő Munkacsoport „Ne égesd el!" - második, bővített kiadása (2006)