Tippek a megfelelő tüzeléshez

A pénztárcánk vastagságától függően rengeteg megoldás létezik a tüzelés és egyben a fűtés optimalizálására. Először mindig érdemes az épület struktúrájára és a nyílászárók szigetelésére gondolnunk, hiszen egy nem megfelelően szigetelt háznál joggal érezhetjük azt, hogy elszökik a meleg, vagy mintha az utcát fűtenénk! Újraszigeteléssel átlagosan akár 30-50% energiát is meg lehet spórolni, ami a befektetés megtérülését tekintve kertes házaknál 4 évet jelent.

Érdemes idejében belegondolnunk, hogy mikor vásároljunk tűzifát! Ez azért fontos, mert a fa természetes nedvességtartalma a kivágáskor 40-60%-ra tehető. Ez a magas nedvességtartalom azonban csökkenti az égés hatásfokát és erősen kormozó lánggal ég. Ahhoz, hogy a fa nedvességtartalma tartósan 40% alatti érték körül mozogjon, érdemes akár egy teljes évvel előre megvenni a tűzifát, amennyiben van lehetőség a tárolásra, de legalább egy nyár kell a fa megfelelő mértékű kiszáradásához.

 

 dry_wood

Forrás: Flickr.com

Az sem mindegy milyen fát használunk, fűtés esetében ugyanis a keményfának van a legmagasabb fűtőértéke. Ilyenek például a lucfenyő, nyírfa, tölgyfa, bükkfa, de a keményfák mellett igen elterjedtek az úgynevezett brikettek is (faforgácsból, nyesedékfából, szalmából) a keményfákénál is magasabb fűtőértékkel bírva. Ezenkívül a briketteknek nagyon is megvan a létjogosultsága a háztartásokban, hiszen tárolásuk is kevesebb helyet igényel és szállításuk is sokkal kényelmesebb (20 kg-os zsákokban kapható). Ugyanakkor ebben az esetben érdemes odafigyelni arra, hogy a termék ne tartalmazzon mesterséges kötőanyagot, vagy lehetőleg kötőanyag mentes legyen.

Gyújtósnak elsősorban ne a papírhulladék legyen a meghatározó, hiszen megannyi természetes alternatívája van, beleértve a kukoricacsutkát, dióhéjat, tobozokat, szalmát vagy hasonló házkörül termelődő természetes száraz hulladékot. Ha mégis papírral gyújtunk be, akkor viszont érdemes kerülni a magasfényű, színes, magazinokból kitépett papírt, illetve az italoskarton csomagolásokat, mert azok műanyagot tartalmaznak. Emellett még hasznot húzhatunk a leégett gyertyák maradványaiból, növelve ezzel a gyújtós fűtőértékét.

 

fireplace

Forrás: Flickr.com

Fontos, hogy a tűztérbe a javasolt mennyiségénél – tehát a készülék használati utasításában leírtaknál – több tüzelőt sohase rakjunk, mivel mind a kéményünket, mind pedig magát a készüléket károsíthatja. A többlet tüzelőanyag nem eredményez magasabb fűtőértéket, viszont cserébe több környezetre való káros anyagot termel.

"Az optimális tűzgyújtás menete:

  • A hidegben tárolt fát érdemes egy napig szobahőmérsékleten tárolni a felhasználás előtt, a gyújtóst pedig 4 centiméteres átmérőjű darabokra felhasogatni, ami mind a huzatot, mind pedig a begyújtást gyorsítja és könnyíti.
  • A begyújtást megelőzően nyissuk ki az összes készüléken található huzatszabályzót (ez lehet egy, vagy két huzatszabályzó készüléktől függően). 
  • Helyezzen két hasábot a tűztér aljára, majd erre halmozzon vékony réteg begyújtóst szintenként egymásra merőlegesen fel majdnem egészen a kétszeres égetést biztosító fúvókákig, majd ennek a tetejére tegyen egy vagy két méretesebb hasábot.
  • Tegyen 2-3 begyújtóst legalulra, vagy az aprófa közé, majd gyújtsa meg.
  • Megfelelő huzat esetén az ajtót ilyenkor becsukhatja, és a tűz magától feléled. (Kevésbé jó huzat esetén a tűz teljes feléledéséig az ajtót hagyjuk résnyire nyitva)"

 

További hasznos információkért látogass el a www.futsokosan.kormany.hu oldalra!

 

Források:

http://www.delmagyar.hu/

http://www.alternativenergia.hu/

http://www.farmtuzep.hu/

http://www.jotul.hu/