Alternatívák

Az égetés - ahogy a hulladéklerakás sem - nem jelent megoldást a hulladék problémára, mert bár a szemetet látszólag eltünteti, azonban további környezeti és egészségügyi problémákat generál.

Mindkét hulladékkezelési megoldás lineáris megoldásokban gondolkodik. Kitermeljük a nyersanyagot, terméket gyártunk belőle, használjuk, aztán eldobjuk, elássuk, elégetjük, majd újrakezdjük az elején. Ez a gondolkodás a folyamat elején és végén is súlyos problémákat okoz. Egyrészt fogyatkozó nyersanyagokat és erőforrásokat, másrészt hulladékhegyeket, légszennyezést és toxikus salakmaradékot a végállomáson. Ezt a gondolkodási mintát el kell felejtenünk és át kell térnünk a ciklikus rendszerekre, ahogy a Föld ökoszisztémája is dolgozik. A már kitermelt nyersanyagokból termékeket állítunk elő, használjuk őket, majd visszaforgatjuk és újabb terméket állítunk belőle elő, legyen a komposzt vagy újrahasznosított üveg, számítógépalkatrész vagy éppen elem. Így a folyamat zárt ciklus és nem vagy csak minimálisan igényli a fogyatkozó erőforrások felhasználását és nem termel maradékanyagokat csak igen kis mennyiségben. A papír, a fém, az üveg könnyedén újrahasznosítható, vagy újrahasználható. A szerves hulladék komposztálható egyéni vagy közösségi szinten is. A műanyagok egy része, így a polietilén, polipropilén szintén jól újrahasznosítható. Számos nemzetközi példa mutatja, hogy a megelőzésen, újrahasználaton, újrahasznosításon alapuló programok rövid idő alatt a hulladékok akár 50%-át is hasznosíthatják, de egyes mintaterületeken 70% feletti eredményt is elértek. Némely település pedig a Zero Waste (zéró hulladék) ambíziózus programját tűzte ki célul. A fenti rendszerek nem csak környezeti hanem gazdasági szempontból is sikeresebbek. Kanada Ontarió államában 1992-ben betiltották a hulladékégetést és rövid ifőn belül új munkahelyek jöttek létre és a másodnyersanyagok ára emelkedni kezdett. Tanulmányok szerint az alternatív rendszerek 11-szer több munkahelyet teremtenek, mint az égetés.

Az Egyesült Államokban a Nagy tavak vidékére dolgoztak ki alternatív hulladékgazdálkodási rendszert. A tanulmány 52 égető és lerakó bezárásával számolt és az újrahasználati rendszerek kiépítésével. Az eredmények szerint ez éves szinten 530 millió dolláros éves megtakarítást jelent, úgy hogy 6100 plusz munkahely keletkezik, amelyből már levonásra került a megszűnő munkahelyek száma!
Természetesen az újrahasználat önmagában nem jelent megoldást, ahelyett, hogy feltételeznénk, hogy a társadalom egyre növekvő mennyiségű hulladékot termel, a hulladékmennyiség csökkentésének abszolút elsőbbséget kell adni. Az iparnak pedig újra kell terveznie termékeit, hogy azok élettartamuk végén egyszerűen újrahasznosíthatóak legyenek.

A kórházi veszélyes hulladék kezelésére is létezik az égetésnek alaternatívája. Először is, a kórházi hulladékot is külön kell gyűjteni, hiszen döntő részarányt képvisel itt is a nem fertőző, papír, műanyag, szerves hulladék. A fertőző hulladékot pedi mikrohullámú sterilizálóban is lehet csírátlanítani.

Az ipari veszélyes hulladék égetésének is léteznek alternatívái, amelynek elsősorban a megelőzésen kell alapulnia. A Tiszta termelés egy olyan megközelítés, amelynek célja, hogy a gyártási folyamatok áttervezésével eltűntesse a veszélyes melléktermékeket, csökkentse az összes szennyezést, és olyan termékeket hozzon létre, amelyek élettartamuk végén, hulladék formájában sem károsítják az ökológiai ciklusokat.

Az amerikai Massachusetts államban törvényt hoztak, hogy az ipari veszélyes hulladék keletkezését 10 éven belül 50%-kal kell csökkeneteni. Az eredmények lenyűgözőek. Már az első három évben 15%-os csökkenést sikerült elérni és a következő öt évre további 23%-os csökkenést jeleztek. A 29 legjobban teljesítő cég, programjuknak köszönhetően éves szinten 44 millió dollárt takarított meg és 3500 tonnával kevesebb veszélyes hulladékot termelt.

Ennek a kiadványak nem célja és közel sem elegendő a terjedelme ahhoz, hogy részletesen bemutasson egy alternatív hulladékgazdálkodási rendszert, de ezek kidolgozásában szívesen nyújtunk segítséget ill. számos eddigi kiadványunk részeletesen tárgyalja ezt a témát. (www.humusz.hu, www.komposztalj.hu)


Bővebben a hulladékmegelőzésről: Paradigmaváltás a hulladékgazdálkodásban (585 kb)