Pilisvörösvár

A valamivel több, mint tizenkétezer fős, Pest megyei Pilisvörösváron a Nulla Hulladék program megvalósításán egy aktív, helyi civil szervezet a Szebb Környezetünkért Egyesület dolgozik. Pilisvörösvár Budapestről 18 km-re északnyugatra fekszik, itt él hazánk legnagyobb német kisebbsége. A hulladékgazdálkodási feladatokat a Saubermacher-Bicske Kft. látja el a településen, aminek része a gyűjtőszigetes szelektív hulladékgyűjtés is, ezt egészítik ki olyan kezdeményezések, mint a négy helyi iskola rendszeres papírgyűjtése, vagy a több közintézményben kihelyezett használt-elem gyűjtő is.

A Szebb Környezetünkért Egyesület története akkor vette kezdetét, amikor 2004-ben 11 lelkes vörösvári elhatározta, hogy a Táncsics utcában egy összedőlt ház helyére parkot épít. Miközben a park elkészült, megszerveződött egy egyesület, amely mint a neve is mutatja, az elhanyagolt vagy nem kellően karban tartott közösségi terek parkosítását, tisztán tartását, a környezettudatos szemlélet terjesztését, a természet védelmét tűzte ki célul.

pilisvorosvar

Az egyesületnek 2009-re 50 tagja lett. Szórólapjaikon minden vörösvári háztartásba eljuttatják a legalapvetőbb, legfontosabb környezetvédelmi információkat. Rendezvényeken népszerűsítik a komposztálást, a hulladékok újrahasznosítását, felhívják a figyelmet a veszélyes hulladékokra és a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségére.

A Nulla Hulladék projekthez kapcsolódóan 2010-es évben környezetvédelmi programokat valósítanak meg többek között a Föld Napja keretében, de az újrahasználat jegyében lesz cserebere börze is. Nyáron a veszélyes hulladékok biztonságos elhelyezésének fontosságára, és mikéntjére kívánják felhívni az ott lakók figyelmét. Ezt a törekvést segíti elő az is, hogy az önkormányzat nemrégiben vállalta évi egy veszélyes hulladék gyűjtés lebonyolítását. A komposztálás pilisvörösvári népszerűsítésének lehetőségeit szintén komolyan mérlegeli a szervezet. Mindeközben az egyesület jó kapcsolatot ápol a helyi iskolákkal, hiszen nagy hangsúlyt fektet a diákok és pedagógusok környezetvédelmi szemléletformálására is, ebben jelenthet további segítséget, hogy várhatóan a településről több oktató is részt vesz a HuMuSz tanárképzési programjában.