Kétoldalú újrapapír projekt a pécsi egyetemen

Az egyetemi adminisztráció során temérdek mennyiségű papíranyag keletkezik. Zöldíteni vágyó hallgatók és civil önkéntesek ötlete nyomán született a takarékos megoldás: az Újrapapír program.

 

A Pécsi Zöld Kör és a Pécsi Tudományegyetem Fenntartható Fejlődésért Szakkollégium közös projektje a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán indult el 2011 tavaszi félévében. A program elsődleges célja volt a félig felhasznált, azaz egyik oldalán nyomtatott lapokat minél hatékonyabb módon bekapcsolni – (újra) felhasználás révén – az egyetem papírzabáló vérkeringésébe. A két szervezet az első félévben létrehozott egy önkéntes kapacitásokon működő rendszert, melynek lényege a papír összegyűjtése és a hallgatóknak való újraosztása (melyekre így aztán jegyzetelni tudnak).

 

Az Újrapapír program működése

A példát a legegyszerűbben maga a redisztribúciós folyamat szemlélteti. Miután minden tanszék tudomására hoztuk, hogy csatlakozhat a programhoz, elindul a célzott gyűjtés folyamata. Miután összegyűlt kellő mennyiségű papír egy adott szervezeti egységnél, egy ottani munkatárs a projekt interaktív honlapján (zoldcampus.pte.hu) keresztül jelzi a szervezőknek ezt. Ezzel a tanszék hivatalosan is bekapcsolódik a programba, neve, logója megjelenik a kezdeményezés támogatóinak névsorában és egyfajta zöld „védjegyet” kap. A tanszékek által gyűjtött, de fel nem használt papírokkal kapcsolatos logisztikai feladatokat a már említett on-line rendszer segítségével könnyen meg lehet oldani, ugyanis csak azokba az irodákba kell az önkénteseknek bemenni, akik a honlapon jelezték, hogy van mit elvinni tőlük. A begyűjtött papírokat a félév során az ún. Újrapapír tárolókban a nagyelőadók bejáratainál helyezték el, biztosították a hallgatók számára a „tudatosabb” jegyzetelés/zh írás lehetőségét. Az önkéntesek folyamatosan feltöltötték az Újrapapír tárolókat, melyekből idén három „tesztpéldányt” tudtak a szervezők – biztonságtechnikai és anyagi okok miatt – elhelyezni az egyetem területén. Az első félévben, vagyis 2011 tavaszán az Újrapapír rendszer bemutatása, megismertetése volt a szervezők feladata. A kezdeti nehézségeket is ezen „teszt félév” során kellett kiszűrni, hogy a későbbiekben a helyi adottságokhoz igazítva, tovább tökéletesítve terjesszék el a Pécsi Tudományegyetem valamennyi karán az ésszerű papírhasználatot. A következő féléves ütemben szerepel a szelektív hulladékgyűjtő rendszer összekötése az újrapapír programmal, valamint az újrapapír tárolók bemutatása a PTE többi karán is.

 

Háromszéki Markó Péter

Pécsi Zöld Kör