Hulladékmegelőzés és csökkentés ovisokkal!

Gyula város önkormányzatának kezdeményezése „Északi városrész szociális városrehabilitációja” című pályázat keretein belül.

Nulla hulladékról mindenkinek

Rohanó és „fogyasztásközpontú” hétköznapjainkban égetően fontos, hogy minden korosztály foglalkozzon a saját tudatos vásárlásával, a hulladékaival, hogy hulladék megelőző technikákat és ötleteket adjunk át egymásnak. Amikor 2009 májusában a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület csatlakozott a a HuMuSz Nulla Hulladék Hálózatához a név és a hulladékmegelőző tevékenységek újszerűsége is megfogott bennünket. Azóta a Hulladék Munkaszövetséggel közös együttműködés jegyében tevékenykedünk a környezettudatos szemléletformálás területén, mert cél a nulla hulladék felé törekvés az eszközök pedig határtalanok.


A hálózati együttműködés a Nulla Hulladék Program az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

Gyula város önkormányzatának kezdeményezéseként, az „Északi városrész szociális városrehabilitációja” című pályázat keretein belül elindult a…

 

 

Hulladékmegelőzés és csökkentés ovisokkal!

 

Gyulán a Faiskola Úti Óvoda és a Sarkadi Úti Óvoda épületének felújítása közepette izgalmas környezet- és természetismereti foglalkozásokon vehetnek részt a kis ovisok, óvodapedagógusok és közvetve azok a családok, akiknek gyerekei ide járnak oviba. A szeptembertől áprilisig zajló foglalkozásokat egyesületünk kis csapata vezeti, a környezeti szemléletformálás jegyében.

 

Azt gondoljuk, először a fejekben kell rendet tenni, hogy a környezetünkkel, hulladékunkkal való kapcsolatunk javuljon. Szervezhetünk rendszeresen szemétgyűjtést a gyerekekkel, ha nem kapcsolódik hozzá jóízű kirándulás… Jöhet az óvodai papírgyűjtés, ha nem tudják meg a gyerekek mi lesz a papírhulladék sorsa… Jöhetnek a környezetvédelmi programok, ha nem kapcsolódnak mindennapi tevékenységekhez… Ebben az éves „zöld programban” az óvodák környezettudatosságát szeretnénk növelni. Három területen közvetítünk elméleti tudást, gyakorlati tapasztalatot és sok játékötletet: az élményszerű természetismeret, a gyakorlati természetvédelem és a mindennapi környezetvédelem területén. Olyan tárgyi feltételeket adunk az óvodai csoportok kezébe, melyeket a későbbiekben nélkülünk is használhatnak az anyagtakarékosság, hulladékmegelőzés és csökkentés területén.

 

Kéthetente, két napon jelen vagyunk az óvodai csoport életében. A délelőtti játékok, a mesék és kézműves foglalkozások a természetes anyagokról, és ízekről, a komposztálásról, az anyagtakarékosságról, vásárlási szokásaink megváltoztatásáról szólnak. Az óvodaudvaron „Zöld sarkot” alakítunk ki, hogy ne csak az óvodai szobába szoruljon be a zöld sarok. Itt gyakorolhatják a gyerekek a komposztálást, a kiskertjükben gyűjtögethetik a gyógy-és füszernövényeket, gereblyézhetik és sepregethetik a faleveleket, a madáretetőbe készülhet a madárkalács és a madárodúkat figyelhetnek meg távcsöveikkel. Ez valós tevékenységeket és élményeket jelent a pedagógusoknak, a gondozóknak és a gondnok bácsinak a gyerekekkel közösen. Nagyon nem mindegy miféle élmények érik a gyerekeket ebben az életkorban, milyen témákban játszunk velük, hiszen meghatározó ezeknek az éveknek az ízvilága, élményvilága, hangulata és tevékenységei. Felelősségünk igen nagy. Ha változtatni szeretnénk az embereknek Földünk állapotához való viszonyán, nem lehet elég korán kezdeni…

 

Mit is csinálunk és hogyan kapcsolódnak egymáshoz a témák a 2010./2011-ben:

* Az erdő életközösségének megismerése

* Hulladékmegelőzés komposztálással

* Lepkebarát óvodakert

* Földünk a Kék Bolygó

* Tudatos vásárlás

* Karácsonyi készülődés környezettudatosan

* Madárbarát óvodakert

* Értékes magvaink

* Az alföldi puszta

* Tavaszvárás

* Újrapapír

* A vízpart élővilága

* Komposztálás tavasszal

* Madarak és Fák Napja


 Az erdő életközösségének a megismerése - Szeptember

Az erdei állatok, állatnyomok segítségével könnyen megtaláltuk az utat a kis ovisok kíváncsiságához. Erdei állatok árnyképeiről fel kellett ismerni az állatokat és megbeszéltük táplálékukat, legfontosabb ismertetőjegyeiket. Figyeltünk arra, hogy az óvodának átadott játékok fizikai megvalósulása is környezetbarát legyen és ne csak boltban megvásárolható ötleteket adjunk. A kipróbált játékok állatképeit környezetbarát módon újrapapírra nyomtattuk és háztartási csomagolópapírra ragasztva erősítettük meg. Az „Állatnyom matató” játék nagyon kedvelt az ovisok között. Egy pamutvászon terítő alatt mókusrágta tobozt, gubacsokat, csigaházat, stb. rejtettünk el, melyeket tapintás alapján kellett felismerni. Az állatnyomokat egy kiürült jégkrémes dobozban kapták meg az óvodák. Másnap Póstelekre kirándultunk, az erdőszélen vadgyümölcsöket kóstoltunk és madárbarát cserjékkel ismerkedtünk, majd benn az erdőben hallgattuk a makkok őszi potyogását. Ovis csapataink termésképeit, saját gyűjtésű botocskáinkból kereteztük. Ez a kirándulás az egész évi programhoz nyújt majd tapasztalati alapot a levelibéka kuruttyolásával, a makkok potyogásával, az erdőszéli szemetével és a kökény fanyar ízével.


 

Hulladékmegelőzés komposztálással - Október

Egyesületünk kedvenc témája a komposztálás népszerűsítése, gyerekekhez leginkább a komposztállatok bemutatásával tudjuk közel vinni a témát. Írtunk egy mesét a talajlakókról, mely bemutatja a komposztállatok táplálkozási szokásait. Egy öreg tölgyfa meséje közben kedvenc bábunk, a zoknival bevont fejű Cékla Béla beszélgetett a gilisztákkal, ezerlábúakkal, ugróvillásokkal és megtudták a gyerekek, hogyan lesz az erdőben lehulló rengeteg levélből humusz. Majd meghívtuk a kertünkbe a talajlakókat, hogy a kertünkben és a konyhánkban keletkező szerves hulladékokat is bontsák le és készítsenek komposztföldet. Mindez, hogyan lett életszerű? Összeállítottuk az óvodakertben a komposztkereteket és a Takarítási Világnap alkalmából összegyűjtöttük a faleveleket. Nagy örömet okoztunk a békési seprűkötőktől vásárolt kisseprűvel és a kis gereblyével. Vidáman szemléltük a dolgos kis csemetéket. A gondnok bácsit megkértük, hogy ezután a komposztálóba tegye a zöld hulladékot. Hogy megtanuljuk a konyhai hulladék komposztálhatóságát is, gyümölcs és zöldségkóstolót tartottunk. Répát, sütőtököt, vöröskáposztát és más zöldségeket, gyümölcsöket hámoztunk és daraboltunk. Mikor mindenkinek megtelt a pocakja megbeszéltük, hogy a rengeteg zöldség és gyümölcshéj is fontos táplálék a komposztállatoknak, ne dobjuk a kukába, hanem komposztáljuk. A dajka néninek adtunk egy „komposztvödör” feliratú edényt, amibe máskor is gyűjtheti majd a konyhai zöld hulladékot. Mi következik ezután? Bízunk benne, hogy az almacsutka és paprikacsuma ezután mindig a komposztkeretbe kerül, és hamarosan saját komposztállatkái lesznek a keretben az ovisoknak. Komposztplakátot helyezünk ki a folyosón, amit a szülők is olvasgathatnak, valamint tavasszal újra elővesszük a komposztálás témakörét.

 

Írta: Bonyhádiné Pásztor Enikő

 

 

 

Szelektívhulladék gyűjtéses játék az oviban