Hajdúböszörmény

A körülbelül harminckétezer fő lakosú Hajdúböszörmény Hajdú-Bihar megye északi részén fekszik. Területi nagysága szerint a negyedik legnagyobb település az országban.

A Nulla Hulladék program mintatelepülései közül ez a város helyezkedik el a legtávolabb a HuMuSz központjától, Budapesttől. A projekt helyi kivitelezését a Zöld Kör vállalta magára. Egyesületüket egy tucatnyi elkötelezett természetbarát alapította, immár 18 éve, Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédő Kör néven. Tevékenységi köreik fokozatosan bővültek a globálisan változó, illetve a helyi lakossági igényekhez igazodva. Mind országos, mind nemzetközi szinten munkálkodnak egy élő, élhető és fenntartható jövő mentsvárának építésén.

zöld kör

A szervezet tevékenysége igen sokrétű, egyik, a hulladékcsökkentéssel összefüggő nagy sikerű programjuk a hulladékpapír gyűjtés társasházakban, ezt a Zöld Kör a Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Kft-vel közösen indított papírgyűjtési akcióban végzi. Az akció keretein belül, a sűrűn lakott lakótelepeken papírból készült kukákat helyeztek ki a postaládák alá, ahová a keresetlen küldeményeket, illetve a háztartásban keletkező papírhulladékot el lehet helyezni. A papírgyűjtési akciót folyamatos bővülés mellett Hajdúböszörmény és Debrecen mintegy 150-200 társas házában indították el.

Több éve foglalkoznak hulladékgazdálkodással kapcsolatos szemléletformálással is, idén is folytatódik a megyei szintűre bővülő program. Sikerült elindítani egy több lábon álló kampányt, mely a gyerekeket és a felnőtteket olyan irányba igyekszik terelni, hogy kevesebb hulladékot termeljenek, és környezeti tudatosságuk tovább mélyüljön.

zöld kör 2

A Nulla Hulladék program keretében a HuMuSz bemutatta a helyi Nulla Hulladék Tervet hajdúböszörményi önkormányzat testületi ülésén, ami szerencsére igen pozitív fogadtatásban részesült. Ahogy a többi településen, úgy itt is a közeljövőben fognak megjelenni a különböző hulladékok szakszerű elhelyezését bemutató plakátjaink. Emellett a lakosok környezetvédelmi információkkal való ellátását cikkeink közlésével is igyekszünk elősegíteni.