Kukapolitika

Bomlasztó gondolatok a zacskókról

Egyre nagyobb hepaj keretében igazolják „zöldségüket a kereskedelmi láncok. Az egyik legújabb kampány keretében „Környezettudatos vásárló vagyok” feliratú visszaváltható szatyrokat árulnak. Ebben az a környezettudatosság, hogy az illető nem kidobja a zacskót, hanem elviszi az áruházba, ahol a régi helyett kap egy újabbat Egyre több fogyasztó hiszi el magáról, hogy környezettudatos, mert ilyen akciókban részt vesz vagy mert környezetbarát jelzéssel ellátott zacskót vásárol a boltban.

Az engedély és a valóság

Két évvel ezelőtt, 2008 januárjában kezdte meg termelését a japán Bridgestone vállalat tatabányai gumiabroncsgyára. A vállalkozás 2006-ban 2 milliárd Ft vissza nem térítendő beruházási támogatás nyert el a Magyar Államtól és napjainkban már 360 dolgozónak ad munkát. Tavaly több újságcikk foglalkozott a céggel a helyi szakszervezet és a gyárvezetés között kialakult konfliktus kapcsán.

Összefonódóban

Meghívást kaptunk egy egyeztetésre egy aludobozok hasznosításának terjesztésére alakult közhasznú társaságtól. Összetrombitálták a termékdíjtörvény módosítása által érintett vagy azzal foglalkozó gyártókat, kereskedõket, hulladékhasznosítással foglalkozókat, fogyasztóvédõket és minket is.

beTÉTdíjas rendelet születõben

Mintegy 10 éve várjuk a betét és letéti díjakról szóló kormányrendeletet megalkotását, nagyon-nagyon. Felhívtuk a szakma és a politikusok figyelmét, hogy nem lesz az úgy jó, ha a termékdíjtörvénnyel nem egyidõben lép életbe a betétdíjas kormányrendelet. Akkor lett kicsit izgalmasabb a dolog, mikor megtudtuk, hogy vannak akik már látták a tervezetet, majd – kerülõ úton - pár hét múlva megkaptuk véleményezésre mi is. Késõbb egy új verzió. Majd egy még újabbat.

Az Európai Bíróság döntött a német betétdíjas rendszerrõl

Németországban 2003. január 1-tõl, a csomagolási törvényben megfogalmazott szankció alapján több egyutas csomagolás betétdíjassá vált. (ld. a Kukabúvár 2003. évi téli számát). Az ügy ezt követõen az Európai Unió bírósága elé került, ugyanis az Európai Bizottság és a francia ásványvízgyártók bepanaszolták Németországot a rendelkezés miatt.

Oldalak