Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Brüsszeli intő termékdíj ügyben

Év: 
2005
Szám: 
Tél
Szerző: 
Tömöri Balázs

Hivatalos levélben figyelmeztette Magyarországot az Európai Bizottság azért, mert a termékdíj-törvény módosításakor elfelejtette a tervezett változtatásokat Brüsszelnek megküldeni egyeztetésre (notifikációs folyamat).

A csomagolóanyagot gyártók „Na, ugye! Nem megmondtuk?! El kell felejteni végre a csomagolási hulladékok után fizetendő termékdíjat!”, a környezetvédelmi tárca „Az EU nem tartalmi, hanem eljárásügyi kifogást tett. Minden a legnagyobb rendben.” - ilyesmi volt a reakció ipari és minisztériumi oldalról. A Parlament és bizottságai december elején tárgyalják a kérdést. A környezetvédelmi tárca változtatás nélkül újra benyújtotta a törvényt, ezúttal a notifikáció sem marad el.
A magyar termékdíjas szabályozás tavalyi téli változásának lényege, hogy az italcsomagolásoknál a korábbi tömegalapú díjfizetési kötelezettség helyett bevezetésre került a darabalapú díjtétel. Ezzel emelkedtek a díjtételek, ami még nem is zavarná annyira a piac nagyobb részét, ám egy új termékdíjtétel is megjelent, aminek megfizetését még úgy sem lehet kiváltani, ha a cég önként csatlakozik valamely csomagolási hasznosítást koordináló szervezethez. Ennek az új Ú-termékdíjnak megfizetését csak úgy lehet kiváltani, ha italfajtánként megadott arányban újratölthető csomagolásban kerül forgalomba a termék. Sajnos sem az Ú-termékdíj nagysága, sem a mentességi feltételként előírt újratöltési százalékok mértéke egyenlőre nem ösztönöz eléggé a visszaválthatóban való gyártásra, forgalmazásra. Egyetlen kivétel a sörök hazai piaca, ahol az újratölthető üveges sör erősítette piaci pozícióit.
Az Italdoboz-gyártók Európai Szövetsége és a Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége nem igazán szereti a termékdíj-törvényt. Ez ugyanis alkalmas eszköz lehet a csomagolási hulladékok mennyiségének csökkentésére. Úgyhogy ügyvédjeik Brüsszelben fúrják a törvényt, ahogy csak bírják.