Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szemét suhanása

Év: 
2005
Szám: 
Tél
Szerző: 
Dorka

tetra_DSCF4808A félreértések elkerülése végett tisztázzuk, hogy most nem a tetralottó akció nyerteseinek stockholmi suhanása követezik (ld. előző KukaBúvár), hanem az összegyűjtött italoskarton (ahogy a gyártó nevezi) avagy a kombinált italosdoboz (ahogy mi emlegetjük) útját követhetjük nyomon egészen Dürenig.

Környezettudatos fiaink és lányaink szorgalmasan gyűjtögetik a fent nevezett csomagolást, hogy aztán elhelyezzék a papír, műanyag vagy a fém gyűjtőkonténerben, attól függően, hogy éppen mely településen van szerencséjük lakni. Ezután pl. a budapesti a szolgáltató az összegyűjtött anyagot a Fegroup-Invest Rt. budapesti telephelyére szállítja, ahonnan bálázás és némi várakozás után suhan a kamion Németországba, természetesen a környezet mindennemű károsítása nélkül. Ott aztán feldolgozzák és jó minőségű csomagolóanyagot állítanak elő belőle (ld.: Papír Tetra Brik-ből).
Hogy miért pont Németországban? Hát csak azért, mert így olcsóbb. Jobban megéri Dürenbe szállítani a hulladékunkat, mint a hazai papírgyárakban feldolgozni, mert állítólag mi még nem fogyasztunk elegendő dobozos üdítőt. Szóval holnaptól tessék többet fogyasztani, hogy itthon is megérje beüzemelni egy gépsort a kombidoboz feldolgozására.
Persze, ne feledkezzünk el a gyűjtésről sem. Az FKF Rt. sem tette. Az ősz folyamán nagyszabású kampányt indított Budapesten, hogy ösztönözze a lakosságot a gyűjtésre. Ez olyan jól sikerült, hogy a lakosság nagy része nem is hallott az akcióról, a válogatást végző cég pedig meglepődött a begyűjtött dobozok kis mennyiségén. A sorsolás előtt két nappal mindössze három konténernyi italosdobozuk volt, ami nem meglepő, ha tudjuk hogy a Budapesten szelektíven gyűjtött hulladék aránya 0,6% körül van. Arról nincs információnk, hogy más városokban mennyire sikeres a gyűjtés, de sokat sejtet, hogy a következő kampánnyal az iskolákat célozták meg.
Nem könnyű ma gyereknek lenni. A kombinált italosdoboz magyarországi bevezetésekor elindult a Tetra busz, hogy elmesélje milyen környezetbarát a papírdoboz. Majd jöttek a zöldek, és arról kezdtek magyarázni, hogy ez nem is papírból van, meg nem is hasznosítják újra. Most újra megjelennek a gyártók azzal, hogy ugyan nem papír, de hasznosítható, gyűjtsétek a papír, műanyag vagy a fém konténerekben. A fiatalság meg csak kapkodja a fejét, gyűjtsem, ne gyűjtsem, papír, műanyag vagy fém, környezetbarát, vagy szennyező… Hát, aki ezt követni bírja, abból jó eséllyel válik környezettudatos fogyasztó.
Németországban megoldották a kérdést. Életútelemzést készítettek, mely alapján kimondták: a kombidoboz környezetileg kedvezőbb csomagolás, mint a visszaváltható üveg. Jó lenne látni azt a tanulmányt, ha már azt nem remélhetjük, hogy nálunk is készíttet ilyet a minisztérium (de fizesse a tanulmányt, aki kibocsátja a csomagolást! -szerk.).
Mennyire környezetbarát skandináv, kanadai és esőerdei fákból készíteni a dobozt értékes alumínium felhasználásával? (Csak az onnan származó fákból nyerhető megfelelő minőségű rost.) Vajon akkor is kedvezőbb-e a visszaváltható üvegnél a doboz, ha 1200 km-t kell szállítani hulladékát a feldolgozás helyéig? Egy kg kombidoboz gyűjtése és hasznosítása többe kerül, mint a licencdíj (amit a gyűjtés, a szállítás és a hasznosítás fedezésére szednek), csak a szállítás költsége 55 euró 1tonna dobozra vetítve, 14 Ft jön ki 1 kg-ra. De "szerencsére" az összes kibocsátás után befizetett díjból a 25%-os hasznosítási arány teljesíthető (ha hihetünk számoknak...) A maradék 75% mehet a szeméttelepre.
Fontos, hogy a dobozos üdítő szállítási paraméterei jóval kedvezőbbek a visszaváltható üvegénél. De a további jellemzők vizsgálatát hagyjuk meg az életútelemzőknek. A döntés jogát pedig a kedves fogyasztónak.
Igen, a döntését, mert a választás jogát a gyümölcslevek terén az idei évben már elvették tőlünk, a pezsgő esetében is. De ez már egy másik történet.