Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Környezetvédelmi járõr Szentendrén

Év: 
2002
Szám: 
Nyár

A szentendrei polgárõrök az Országos Polgárõr Szövetség és a Környezetvédelmi Minisztérium közötti megállapodás alapján környezetvédelmi járõrözést végzett 2001. év õszén és telén, együttmûködve a szentendrei Közterület Felügyelettel. A járõrökkel illegális szemétlerakó telepeket, valamint egyéb környezetszennyezõ anyagokkal terhelt területeket derítettünk fel, melyekrõl az alábbi fényképes dokumentációt állítottuk össze a készített fényképek töredékének felhasználásával -- kiemelve a két fõ tájvédelmi körzetet, Pismány, valamint Izbég-Kõhegy, melyek a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal határosak.

 


Az utunkba került szemétkupacok száznál több teherautónyi rakományt tesznek ki.

A feltárt illegális szemétlerakókban betontörmelékeket, bontott autókat, alkatrészdarabokat, építési törmeléket, valamint friss építési hulladékokat, döglött cementet, üveggyapot darabokat, gumihulladékot, és nagy mennyiségû háztartási hulladékot találtunk.

A tapasztalt környezetszennyezés fõbb okainak az alábbiakat tartjuk:

  • a helyi, korábban üzemelõ szemétlerakó helyek megteltek, azokat bezárták;
  • egyes fuvarosok, vállalkozók extra haszon reményében továbbra is ezekre a területekre, illetve környékükre szállítják az építési valamint kommunális hulladékot;
  • az üdülõterületeken, a külterületeken nem megfelelõen megoldott a hulladék elszállítása, így felelõtlen emberek egyszerûen kiteszik a szemetet.

Tisztában vagyunk azzal, hogy ezt a jelenséget a polgárõrség nem tudja megszüntetni, de igyekszünk meggátolni, jelenlétünkkel csökkenteni a további környezetszennyezést.

A helyi hatóságok (Önkormányzat, Közterület Felügyelet) sem tudnak hatékonyan megbirkózni a feladattal, sokszor nincsenek meg a megfelelõ személyi, anyagi és tárgyi feltételeik ehhez.

Mindezekre tekintettel kérjük a szakhatóságok és a Környezetvédelmi Minisztérium támogatását és segítségét ennek a nagy mennyiségû szennyezésnek a megszüntetéséhez, eltávolításához az Országos Környezeti Kármentesítési Program alapján.