Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Veszélyes hulladékot gyűjtöttünk

Év: 
2004
Szám: 
Tél
Szerző: 
Maya

Az E-misszió Egyesület ismét megszervezte a lakossági veszélyes hulladék gyûjtését Nyíregyházán. A korábbiakhoz hasonlóan a város hét helyszínén fagyoskodtak munkatársaink, aktivistáink és fogadták a lakosokat, akik jöttek is szép számmal.

Szeptember óta gyakorlatilag folyamatosan kaptuk a telefonokat az Egyesület Környezeti Tanácsadó Irodájába, arról érdeklõdve, hogy meddig tartogassák még otthon a külön gyûjtött gyógyszert, olajat, festékmaradványt, mikor fogunk gyûjtést szervezni. Az emberek számára már annyira természetes, hogy az E-misszió veszélyes hulladékot gyûjt, hogy fel sem merül bennük a kérdés, vajon egy non-profit szervezet mibõl fizeti mindezt és hogy annak a hulladéknak az ártalmatlanítása, amitõl õ megszabadul, mennyibe is kerül. Hát, bizony sokba és az a pályázaton nyert pénz, amibõl eddig az ártalmatlanítást finanszíroztuk, el is fogyott.

Hogy mi lesz ezután? Nem tudjuk. A város jelenleg egyetlen hulladékudvarának sincs engedélye veszélyes hulladék tárolására. A közszolgáltató telephelyén és egy-két cégnél van lehetõség veszélyes hulladék leadására, de az ártalmatlanítást a lakosnak kell kifizetnie. A MÉH átvesz akkumulátort, néhány forintot ad is érte; egynémely MOL kúton leadható a fáradt olaj; a mobiltelefon szaküzletek elvileg kötelesek a mobil-aksikat átvenni; a gyógyszertárak egy végrehajtási kormányrendeletre várnak, ha az egyszer végre megszületik, visszaveszik a lejárt szavatosságú gyógyszereket; néhány üzletben van elemgyûjtõ. A többi veszélyes hulladékkal mi lesz…? ! Ki van jelölve a városban 10 új hulladékudvar helye, ahol ha majd megépülnek, ingyen átveszik a lakosságtól a veszélyes hulladékot is, de ez még a jövõ zenéje. Hogy addig mit csináljon a kedves lakos? Ahol lehetséges, igyekezzen elkerülni a veszélyes hulladék keletkezését, válasszon alternatív megoldásokat, ami keletkezik, azt gyûjtse továbbra is külön és adja át ártalmatlanításra (sajnos, kevesen hajlandók erre pénzt áldozni) vagy rakosgassa türelmesen addig, amíg meg nem oldódik ez az áldatlan állapot. A 2003. õszi gyûjtés alkalmával kb. 220 háztartásból látogattak meg bennünket, az idén novemberben ez a szám jóval 300 fölötti volt. A lakosság egy része tehát szívesen együttmûködik és tudja, hogy ennek a hulladéknak nem a lerakón a helye a többi szemét között…

Készítettünk egy kiadványt a háztartásban fellelhetõ veszélyes hulladékokról, azok káros hatásairól, kiváltási valamint ártalmatlanítási lehetõségeirõl. Ebben további hasznos információkat is találhat az érdeklõdõ..

Tájékoztatásul egy táblázat az utóbbi két év négy gyûjtési akcióján leadott veszélyes hulladék mennyiségekrõl. Az adatok önmagukért beszélnek.