Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hírek

Év: 
2004
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Pencz Levente

Dorogi szennyezõk

Az elõírásoknak megfelelõen mûködik a dorogi veszélyeshulladék-égetõmû – állapította meg szeptember közepén az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelõség. A dorogi Onyx Kft. telephelyén ugyanis július 30-án egy tartály meghibásodása miatt 50-100 köbméter veszélyes hulladék került a Kis-Dunába, alig két kilométerre az esztergomi ivóvízbázistól. Esztergomban és környékén augusztus 10-ig teljes vízkorlátozás volt érvényben. Illés Zoltán fideszes parlamenti képviselõ a legfõbb ügyészhez fordult bûncselekmény gyanúja miatt, illetve a megyei és az országos tiszti fõorvos esetében közérdekû információkkal való visszaélés gyanúja miatt. Az üzem teljes körû környezetvédelmi felülvizsgálatának határidejét, a biztonság érdekében, 2006-ról elõrehozták 2005. május 31-re. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter utasítására a biztonságért felelõs hatóságok a közeljövõben az ország valamennyi veszélyes üzemében szemlét tartanak. (l. írásunkat a 31.oldalon)

Gyõri azbeszt

A Reflex Egyesület az azbeszt jelenlétét - a városvezetés közönye ellenére - évek óta a lakosságot leginkább veszélyeztetõ környezetegészségügyi problémának tartja. Nem kis részük van abban, hogy Gyõrben az elsõk között készült el a lakótelepek azbesztterhelésének felmérése. A város EU forrásokból 600 millió forintos pályázatot készít elõ a témában, melyben egyelõre csak az ismert szennyezések alig egyharmadát tudják felszámolni. Gyõr az ország azbeszttel egyik leginkább terhelt városa, a probléma elsõsorban a 70-es években épült lakótelepi házakat és középületeket érinti.

Nagytétényi mentesítés

Augusztusban végre megkezdõdött a nagytétényi Metallochemia gyár által okozott környezeti károk felszámolása, elsõként a gyárépület elbontása. Az 1910. és 1990. között e területen végzett kohászati és vegyipari tevékenységek során keletkezett sok száz - becslések szerint 800-1000 - köbméter földet ártalmatlanítani kell. A kormány június 9-i ülésén döntött arról, hogy a gyár területét is érintõ M6-os autópálya építésével párhuzamosan megkezdõdik a telep környezetének kármentesítése. A szakminisztériumokon keresztül 12 milliárd forintot fordítanak talajcserére 2008-ig. A gyártelep kármentesítési engedélyezési eljárása és a kivitelezõ cég kiválasztása októberben zárul.

Lesz-e akkufeldolgozó?

Korszerû, európai színvonalú környezetvédelmi befektetésként kívánnak akkumulátor-feldolgozó üzemet építeni a Hajdú-Bihar megyei Vekerd határában. A mintegy hárommilliárd forintos beruházás 53 új munkahelyet is teremtene. A község lakói az olasz szabadalom megvalósítását tavaly népszavazáson támogatták. A szomszédos Zsáka polgármestere semmiképpen nem szeretné, ha a jelenleg tiszta levegõjû bihari térséget egy veszélyeshulladék-feldolgozó üzem bármilyen formában veszélyeztetné. Zsákán lakossági elégedetlenségi mozgalom bontakozott ki a beruházás megakadályozására. Berettyóújfalu megítélése szerint az elsõsorban mezõgazdasági jellegû térségben kerülni kell az ilyen beruházásokat, és fõként a falusi turizmus fejlesztésével kell munkahelyet teremteni.

Újpesti mentesítés

A környezetvédelmi felügyelõség szeptember 20-án elszállíttatja a Budalakk újpesti telephelyén elhelyezett veszélyes anyagot tartalmazó mintegy kétezer hordót, ha a Reorg Rt., a cég felszámolója addig nem viteti el. A hordók elszállíttatása és legfeljebb hat hónapos engedélyezett helyen történõ ideiglenes tárolása 13 millió forintba kerül, majd égetõmûben történõ ártalmatlanítása további 50-100 millió forintot emészthet fel. A költségeket a szaktárca büdzséjébõl finanszírozzák, majd utólag a telephely elárverezésébõl befolyt bevételbõl pótolják. A Budalakk az újpesti telep épületeinek tavaszi lebontásáig legálisan tárolta a veszélyes hulladékot. A szennyezõ több tízmillió forintos bírságra is számíthat.

SuliPET

Adonyban megkezdte a mûanyagpalackokat zsugorító berendezés sorozatgyártását a mezõfalvai Budafilter 94 Kft. A mûanyagpalackok térfogatát hõhatással tizenkettedére tömörítõ készülék magyar találmány, a gyártási technológia kidolgozása a mezõfalvi vállalkozás munkája. A berendezések minél szélesebb körû elterjedése érdekében a vállalkozás két szolgáltató céggel közös pályázatot adott be a KÖVICE Zöld forrás pályázatára. Kedvezõ döntés esetén a Becker Pannónia Kft. 59, a Dunanett Kft. 27 iskola diákjait vonja be a mûanyag hulladékok terjedelmének csökkentésére szolgáló SuliPET programba. A mûanyagpalack-zsugorító berendezések alkalmazásával nem csak a hulladékgyûjtõ telepekre kerülõ mûanyag hulladék térfogatát lehetne jelentõsen csökkenteni, hanem nagy mennyiségû újrahasznosítható alapanyaghoz is juthatna a feldolgozó ipar.