Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Keress ládát -- vidd el a szemetet

Kincskeresés GPS-szel
Év: 
2002
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Kumin Ferenc

A magyar geocaching mozgalom -- követve az amerikai ötletet -- 2001 júniusában indult. A téma idõvel egyre több érdekelt fantáziáját mozgatta meg, értõ kezek elkészítették az internetes megjelenést, és a fejlesztés azóta is folyamatos. Ma már 500-nál is több játékos vesz részt a ládakeresésében és -elrejtésben. A Tájsebészet önkéntes segítõi lehetnek, hiszen rengeteg adatoto küldhetnek az illegális szemétlerakók koordinátáiról.

 

 



Mirõl is szól ez az egész mini-õrület? A játék alapjául a GPS néven ismert mûholdas helyzetmeghatározó rendszer szolgál (lásd keretes). A játékban elrejtõként és keresõként is részt lehet venni. Az elrejtõk kiválasztanak egy valamilyen szempontból érdekesnek, fontosnak, megkeresésre érdemesnek ítélt helyet (pl. kedvenc kirándulóhely legszebb pontja, kedvenc falu, kastélypark, stb.), és egy megfelelõen összeállított vízhatlan dobozt a közelben elrejtenek. Ez semmiképp sem jelent elásást, amint azt a klasszikus kincskereséssel kapcsolatban sokan asszociálják. Itt csupán olyan módon kell a dobozt (szaknyelven "geoládát") álcázni, hogy véletlenül ne nagyon lehessen belebotlani, de a keresõknek azért legyen esélyük a 10 m-es (vagy akár rosszabb) pontossággal mûködõ GPS iránymutatásai alapján rábukkanni az áhított objektumra.

Aki keresésre adja a fejét, annak a geocaching.hu oldalon van lehetõsége tallózni a több, mint 420 darab, viszonylag országosan jól elszórt láda közül. Az elrejtett magyar cache-ek koordinátái és további adatai ugyanis elsõsorban itt gyûlnek, bár igyekszünk a nemzetközi, geocaching.com oldallal is minél jobban szinkronba hozni az adatbázist.

Ha a keresõ játékos megtalálta azokat a ládákat, amiket meg szeretne keresni, koordinátáikat beírja vagy feltölti a GPS vevõjébe, és indulhat is az expedíció. A keresett pont távolsága és iránya mindenképp rendelkezésre áll. Komolyabb GPS-ek térképadatbázissal, esetleg útvonaltervezéssel is segítenek a helyes megközelítésben, de a teljesen "mezítlábas" GPS is tökéletesen megfelel a célnak, különös tekintettel arra, hogy a beépített térképek leginkább az autóval is használható utakat tartalmazzák.

Egyszerûen hangzik, mégis váratlan nagy hatással volt a geocaching mûködésének elsõ éve alatt Magyarországon. Mára elmondhatjuk, hogy a játék nevében százak járják az országot GPS-szel és gyakran fényképezõgéppel a tarsolyukban. Innen jött az illegális szemétlerakók feltérképezésének ötlete is. Ha már úgy is kint vannak ezek a lelkes emberek a terepen, és fel vannak szerelve a szükséges kütyükkel, néhány gombnyomással nagyon hasznos munkát is végezhetnek. A "Keresd a ládát -- vidd el a szemetet!" mozgalomnak (http://www.geocaching.hu/cito_view.php) is volt ugyan amerikai gyökere (Cache in -- trash out, "cito"), de ott ez csak egy passzív felhívás volt az útközben látott szemét összegyûjtésére. A magyar oldal ebben (is) igyekezett mestere fölé nõni, és egy olyan adatbázist nyitott, ahová a talált szemét koordinátái, jellege és fényképe is feltölthetõ.

Ezzel természetesen nem akarjuk játékosainkat lebeszélni arról, hogy tevõleg is felszedjenek néhány eldobott zacskót, PET palackot, konzervdobozt, de egyben azt is beláttuk, hogy a sajnálatosan oly jellemzõ nagy tömegû illegális szemétlerakók ellen csak úgy lehet tenni, ha róluk minél pontosabb információkat gyûjtünk egy szisztematikus, jól kereshetõ adatbázisban. Egy lerakó koordinátáit még azok is szívesen rögzítik, akiket amúgy nem mozgat meg túlzott mértékben a környezetvédelem gondolata, és konkrét szemétszedésre biztosan kevesebben mozgósíthatók.

A nyár óta mûködõ "cito" oldalon jelenleg 18 lerakó koordinátái találhatók, de a személyesen találkozókon kiderült, hogy szinte mindenkinek van még a tarsolyában néhány hely, ahova hamarosan visszamennek mérni, fényképezni. Nekünk, a geocaching.hu oldal üzemeltetõinek annyi a dolgunk, hogy folyamatosan felhívjuk játékosaink figyelmét erre a lehetõségre. Még erõteljesebben kell sulykolnunk, szinte reflexszé alakítanunk, hogy egy illegális lerakót megpillantva azt a bizonyos egy gombnyomással meghívható funkciót -- útpont rögzítése, mark waypoint -- végrehajtsák a magyar geocaching harcosok, valamint ne legyenek restek ezt az információt hazatérve egy kb. három kattintásból és rövid form-kitöltésbõl álló procedúrával az adatbázisba feltölteni.