Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hogyan tovább?

Év: 
2002
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Privigyei Csaba

A HuMuSz hagyományos pénzesgyõri Közgyûlésén részletesen megtárgyaltuk és elõkészítettük a Tájsebészet program következõ évi kiírását. Sajnos az elmúlt évhez hasonlóan, idén is a finanszírozás látszik a legproblémásabb területnek. Bár a KAC 2002-es kiírásának több keretébõl is vannak már nyertes pályázataink, szerzõdést még sem mi, sem tagszervezeteink nem láttak még. E miatt a 2002/2003-as tanév elsõ félévére nem hirdethettük meg a programot.

A KAC "f" keretének õszi kiírására több tagszervezet is benyújtott újabb pályázatokat, köztük új elem a Csalán Egyesület vállalása, miszerint a Tájsebészet információs központja Veszprémben mûködne, egy kék szám (06-40) segítségével. Ezen a számon lehetne jelentkezni a programra, s a veszprémiek feladata lenne a pályázati csomag kiküldése, a pályázók információval való ellátása is.

A régiók ügye már majdnem rendezett, néhány új régióközpont is kialakulóban van. Zalában a Lenti székhelyû Sasfül Környezetvédelmi Egyesület vállalná régiós feladatok ellátását a Vasvirág Oktatóközponttal együtt. Baranya megye változatlanul gazdátlan, de tárgyalunk a Pécsi Túrakerékpárosokkal, és jelentkezett a HuMuSz-nál egy pécsi egyesület, hogy 8 milliót kaptak a megyei közgyûléstõl (aminek 2 hete van hátra.) lerakótérképezés és felszámolás céljára, s szeretnék használni a Tájsebészet nevét, logóját, segédanyagait, dokumentumait. Bõvebb információt lapzártáig nem kaptunk a terveikrõl.

A Tájsebészet program folytatására két verziót dolgoztunk ki. Amennyiben a forrásaink nem növekednek, a tavalyihoz hasonló programot bonyolítunk le. Amennyiben viszont sikerül 50-100 millió forint állami forrást találni, amibõl 50-100 nagyobb lerakó felszámolását lehetne finanszírozni. Ebben az esetben kibõvítjük a programot: a Köztisztasági Egyesüléssel és valamely önkormányzati szövetséggel közösen hirdetjük meg. A pályázati kiírásban az eddigieken túl kérünk egy felszámolási tervet, egy felszámolási költségvetést, a lerakók környezeti kockázatainak rangsorát, valamint "garanciákat" kérünk a megtisztított területek megõrzésére. Egy felkért kuratórium döntene arról, hogy melyik pályázó tudta a legkomolyabb szervezést és kampányt véghezvinni (ezt díjazzuk, mint tavaly), ill. hogy melyik pályázó melyik lerakójának felszámolását támogatjuk, utófinanszírozással.

A pályázatot februárban írjuk ki, bármelyik változatról legyen is szó.

Az elmúlt évi tapasztalatok alapján a következõkön fogunk még változtatni:

  • Az adatlapokat leegyszerûsítjük
  • A segédanyagot átdolgozzuk, pl. jogi eljárásokhoz segédlet, GPS-használat (ld. a Kincskeresõkrõl szóló cikket)
  • A hatósági eljárások jogi, módszertani megalapozását is eljuttattjuk a jelentkezõknek
  • Kidolgozzuk az Üzleti Partnerek felhajtásának etikai vonatkozásait, a szponzorálás mikéntjét.