Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szlovénia a nulla hulladék útján

Év: 
2016
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Urbán Csilla

Szlovénia, amikor csatlakozott az EU-hoz, még nagyon rosszul állt a szelektív hulladékgyűjtés terén. Ám csupán 10 év alatt az élre tört, közel 50%-os újrahasznosítási aránnyal. Hogyan sikerült mindez?

Erika OblakErről kérdeztük Erika Oblakot (balra, fotó: Marko Mikulandra) az Ekologi brez meja1 egyesülettől, aki az elejétől fogva segítette az önkormányzatok nulla hulladékra való áttérését.

- Hogyan indult a folyamat? Ti kerestétek fel az önkormányzatokat vagy ők titeket?

Filmvetítések, fórumok, tanulmányutak szervezésével mutattuk be a nulla hulladék koncepciót és keltettük fel az önkormányzatok érdeklődését a téma iránt. Az első önkormányzat, amelyet megkerestünk, Vhrnika volt, ahol már a 90-es évektől szelektíven gyűjtötték a hulladékot, így természetesnek tűnt, hogy elfogadjanak egy nulla hulladékos tervet. Miután elterjedt ennek a híre, Ljubljana is hamar kifejezte érdeklődését, így lett Európa első nulla hulladékos fővárosa.

- Miért és hogyan válnak nulla hulladékossá?

A szelektív gyűjtés fokozásával nemcsak a lerakásra és égetésre kerülő hulladék mennyiségét csökkentik, de a költségeket is. A lakosságot is jobban motiválja, ha látják, hogy a testület is elkötelezett, tehát kommunikációs eszköznek is kitűnő. Az a tapasztalatunk, hogy ha megadatott a helyi közösség számára a lehetőség, akkor szívesen vesznek aktívan részt a hulladékos megoldások keresésében és megvalósításában.

Szelektív gyűjtés Ljubljanában

Szelektív gyűjtés Ljubljanában (fotó: Masa Kores)

Az önkormányzat, amikor aláírja az elköteleződési nyilatkozatot, beleegyezik abba, hogy felállít egy szakmai testületet, a Nulla Hulladék Bizottságot, amelybe szakértők mellett a helyi civileket is bevonják. Indikátorokat fogadnak el, mi pedig workshopokkal, tanácsadással segítjük feltérképezni és fejleszteni az újrahasználatot és megelőzést célzó programjaikat. Így az együttűködés mindennapossá válik. Már most sok a pozitív visszajelzés mind az önkormányzatok, mind a lakosság részéről.

Nulla Hulladék Ljubljana

Döntéshozók a nulla hulladék mellett elköteleződve (fotó: Katja Sres)

 

Ha kíváncsi vagy a teljes interjúra, látogass el ide: www.humusz.hu/nuhuszlovenia 

 

1 Magyarul “Ökológusok határok nélkül”, az európai hulladékcsökkentő hálózat, a Zero Waste Europe tagszervezete.

Élelmiszerhulladék pazarlás elleni kampány

Kampány az élelmiszer pazarlás ellen (fotó: Katja Sres)


Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!