Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A budapestiek kötelezővé tennék a szelektív hulladékgyűjtést

Év: 
2006
Szám: 
Tél

A szelektív hulladékgyűjtés illetve a környezettudatos viselkedés mára normává vált a Budapesten. A szelektív hulladékgyűjtő szigetek használatában 2004 óta tendenciaszerű növekedés tapasztalható. Két éve még a megkérdezettek harminc, ma már a hatvan százaléka mondta, hogy heti rendszerességgel használja a hulladékgyűjtő szigeteket. A többi között ez derült ki a Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ legutóbbi felméréséből, amelyben a szelektív hulladékgyűjtés lakossági megítélését vizsgálták. A közvélemény-kutatás eredményeit Ongjerth Richárd, a Studio Metropolitana ügyvezetője sajtótájékoztatón ismertette. [tozsdeforum.hu]

A kutatásból kiderült, hogy a szelektív hulladékgyűjtés problémakörét a zöldterületek növelésével és az épületek állapotának javításával körülbelül egy fontossági szintre helyezik a budapestiek: a megkérdezettek közel kilencven százaléka úgy véli, hogy ezek fontos problémák a városban. Ugyanakkor csak kevesek számára kiemelkedő fontosságú ez a terület, a többség szemében az egészségügy, a közbiztonság vagy az utak állapota lényegesebb a szelektív hulladékgyűjtésnél.

Az előző évekhez hasonlóan a megkérdezettek döntő többsége (97%) tisztában volt a szelektív hulladékgyűjtés jelentésével. A szelektív hulladékgyűjtési program ismertsége az elmúlt egy évben nem változott, a megkérdezettek 80 százaléka tud arról, hogy a program már működik Budapesten.

Arra a kérdésre, hogy mely intézmények hatáskörébe tartozónak gondolják a szelektív hulladékgyűjtés megszervezését, a megkérdezettek elsősorban a Fővárosi Önkormányzatot, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-t és a kerületi önkormányzatokat említették.

A szelektív hulladékgyűjtés során külön gyűjthető anyagok közül a fővárosi háztartásvezetők kiemelkedően nagy arányban említették a papírt, műanyagot és üveget. A tájékozottság ezen a téren azonban közel sem teljes, a hiányosságokat jól mutatja, hogy a fémhulladékot mindössze a megkérdezettek negyven, az elemeket, akkumulátorokat kevesebb, mint harminc százaléka említette.

A szelektív hulladékgyűjtő konténerekben elhelyezhető hulladékokkal kapcsolatban összességében azt mondhatjuk, hogy a megkérdezettek jellemzően tudják, hogy mely hulladékfajtákat lehet elhelyezni a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken. A nagy többség említette a következőket: üdítőitalok műanyag palackja, üvegpalackok, újságpapír, üdítőitalok fémdoboza, kartondoboz. Bizonytalanság tapasztalható ugyanakkor abban, hogy mely hulladékokat nem szabad belerakni a konténerekbe.

Azok a válaszadók, akiknek lakóhelye közelében van hulladékgyűjtő sziget, alapvetően elégedettek a konténerek ürítési gyakoriságával, legnagyobb arányban a műanyagok konténerének ürítését sűrítenék.

Válaszadóinkat megkérdeztük arról, hogy milyen szelektív hulladékgyűjtő helyek vannak lakóhelyük közelében. A budapesti szelektív hulladékgyűjtő szigetek számának növekedését jól mutatja, hogy a felsorolt hulladékgyűjtő helyek közül legdinamikusabban a szelektív hulladékgyűjtő szigetek észlelése nőtt az elmúlt években. Idén a megkérdezettek közel 80 százaléka nyilatkozott úgy, hogy van a közelében ilyen.

A különböző szelektív hulladékgyűjtő helyek használatának gyakoriságával kapcsolatos kérdésünkre kapott válaszok azt mutatják, hogy a szelektív hulladékgyűjtés illetve a környezettudatos viselkedés mára normává vált, a válaszadók tudják, hogy ez (lenne) a helyes magatartás. A szelektív hulladékgyűjtő szigetek használatában 2004 óta tendenciaszerű növekedés tapasztalható. Tavalyelőtt még a megkérdezettek harminc százaléka mondta, hogy hetente használja a hulladékgyűjtő szigeteket, ebben az évben viszont már kétszer ennyien, a fővárosi háztartások közel hatvan százaléka használja legalább hetente egyszer ezeket.


Szelektív hulladékgyűjtő helyek használatának gyakorisága
Szelektív hulladékgyűjtő helyek használatának gyakorisága

Forrás: Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ


Azok, akik úgy nyilatkoztak, hogy a lakóhelyük közelében van szelektív hulladékgyűjtő sziget, de nem használják, döntő többségükben azzal indokolták, hogy azok túl messze vannak. Azoknak, akik a lakóhelyéhez közel nincs hulladékgyűjtő sziget, kétharmaduk biztosan vinne, további ötödük pedig valószínűleg vinne szemetet a hulladékszigetre.

A megkérdezettek attitűdjei pozitívak a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban: a környezetvédelemmel kapcsolatos állításokkal a megkérdezettek döntő többsége, több mint kilencven százaléka egyetértett, és több mint nyolcvan százalék azt az állítást is helyeselte, hogy "Szégyellnivaló, hogyha egy európai fővárosban nincs szelektív hulladékgyűjtés". Még mindig pesszimisták a fővárosi háztartásvezetők a szelektív hulladékgyűjtés "sorsával" kapcsolatban, a megkérdezettek többsége egyetértett azzal az állítással, miszerint "Bármit is teszünk, a fővárosiak többsége nem gyűjti szelektíven a hulladékot, csak egy lelkes kisebbség ügye az egész".

Válaszadóink többsége - kétharmada - valamilyen szinten kötelezővé tenné a szelektív hulladékgyűjtést, közel harmaduk mindenfajta hulladék esetében, egyharmad pedig csak bizonyos típusú hulladékoknál.

(www.tozsdeforum.hu)