Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pötty és peták

Év: 
2004
Szám: 
Tél
Szerző: 
Rozgonyi Zoltán

Híre ment egy iskolának, ahol sajátos módon ösztönzik a szelektív gyûjtést. Meg is kerestem Patkó Imrét, az ötletgazdát, hogy avasson be a rendszer rejtelmeibe.

A marcali Noszlopy Gáspár általános iskolában gyûjtenek alu- és vasdobozokat, PET-palackot, azok kupakjait külön, papírt és elemet. mindezt úgy, hogy a városban mûködnek szelektív gyûjtõpontok. Mindezt úgy, hogy a városban mûködnek szelektív gyûjtõpontok. Mégis miért hozzák a suliba a diákok a hulladékot? Petákért cserébe. Marcaliban a peták mára már fogalom, s persze fizetõeszköz is, az „árfolyama” pedig jobb, mint a forinté. Szóval, kemény valuta és motiváló eszköz. Visszatérve az ösztönzéshez, minden leadott hulladékért, melyet folyamatosan és elõre meghatározott módon (tisztára mosva, lapítva) lehet csak leadni egy nevelõnek, kaphatunk petákot (pl.: 2 aludoboz =1 peták). A peták mindig valamiféle arányban van a hulladék értékével (értékesíthetõségével).

Ha egyének végzik a gyûjtést, akkor csak peták adható. Ha osztály végzi a gyûjtést, eldönthetik, hogy petákot vagy zöld pöttyöt kérnek-e. Viszont a felnõttek csak petákot kapnak. (Megjegyzés: a peták és a zöld pötty egymásba nem váltható át. Minden gyûjtött terméknek megvan az „értéke” petákban és zöld pöttyben is; természetesen ezek a számértékek eltérõek, pl.: 1 kupak 1 zöld pöttyöt ér, és ugyanebbõl a kupakból 10 db ér 1 petákot. A peták az iskolánkban használt általános pedagógiai célú motiváló eszköz, a zöld pötty viszont a Zöld Pötty Program motiváló eszköze. A kapcsolat a kettõ között annyi, hogy a zöld pötty játék helyezettjei petákot kapnak jutalmul, de ennek mértéke elõre meghatározott, független a gyûjtött zöld pöttyök mennyiségétõl.) A petákért hozott anyagok átvételét egy nevelõ végzi, hozzá bármelyik munkanapon lehet fordulni. A zöld pötty programnál az átvételt a felsõs természetismereti munkaközösség tagjai bonyolítják.

Mi a Zöld Pötty Program?

A játékban csak osztályok, vagy ezeket képviselõ csoportok vehetnek részt. A program célja a környezet megóvása, szépítése, valamint az osztályközösségek erõsítése. Egy játékciklus fél évig tart. Az elsõ három helyezett csoport petákot (5000, 3000, 2000) kap, ezzel együtt elveszítik az addig gyûjtött zöld pöttyeiket. A helyezést el nem érõk a szerzett pöttyöket tovább viszik a következõ játékciklusra. Zöld pöttyöt (a szelektív hulladékgyûjtésen kívül) kaphatnak a csoportok iskolatakarításért, osztályterem virágosításáért, iskolai szelektív gyûjtõedények gondozásáért, városban zajló környezetvédelmi rendezvényeken való részvételért, stb., valamint a rendszer bõvíthetõ a helyi lehetõségek és aktualitások alapján.

A peták vagy más néven iskolajegy

Megjelenése: laminált papír, amin hitelesítõ jelzéseken kívül a címlet és a Peták felirat szerepel. Egy bankjegy mintájára lett az iskola által kiadott iskolajegy (semmi köze az iskolában használt 5, 4, 3, 2, 1 jegyekhez!)

Mire is jó?

Fizetõeszköz, mellyel adott árfolyamon vásárolhatunk a büfében, vehetünk iskolaújságot, belépõket vagy elkölthetjük több helyen is a városban (pl.: könyvesbolt, bicajbolt, strand, papír-írószer, stb). A peták csak árura cserélhetõ, a tulajdonosa pénzre nem válthatja. A cserearányt az adott termék pedagógiai hasznossága döntõ módon meghatározza. Ez a gyakorlatban úgy jelentkezik, hogy pl. a büfében a cukrozott szénsavas üdítõk vásárlásakor 1 peták 0,5 forintnyit ér (ez a büfében a hivatalos forint-peták átváltási arány), viszont ha joghurtra, sajtra, vagy más, egészséges táplálkozáshoz szükséges termékre cseréli, akkor 1 petákért 2 forintnyi árut kap. Nem lehet megadni a peták-forint árfolyamot, mert a strandon 1 peták 2 forintnyit, a többi helyen 1,5 forintnyit, a büfében 0,5 forintnyit ér. A peták egy kétlépcsõs pedagógiai motivációs eszköz, hiszen nem csak megszerzésével motiválja a tanulót pedagógiai céljaink elérésére (gyûjtsd szelektíven a hulladékot!), hanem a felhasználása által is (táplálkozz egészségesen!).

***

Szelektív gyûjtés

1. PET-bõl készült üdítõs palackok, amit a Rumpold Kft. vesz át tõlünk 10Ft/kg-os áron.
2. Üdítõs palackok mûanyag kupakja, amit a Polimetál Kft. vesz át 50Ft/kg-os áron.
3. Papír, amit az ASCO Kft. vesz át 7-8 Ft/kg-os áron.
4. Alumíniumból készült üdítõs és sörös dobozok, valamint zárcímkék (iskolatejes, tejfölös doboztetõ stb.), amiket a helyi MÉH vesz át 80Ft/kg-os áron.
5. Vasból készült konzerves, sörös dobozok, amelyeket a MÉH telep vesz át 10Ft/kg-os áron.
6. Elemek, telefonból származó akkumulátorok, amit a Rumpold Kft. szállít el – ezért nem kapunk pénzt.

Elszállítás

A palackokat az iskolából telefonos jelzést követõen szállítják el. A papírt az õsszel és tavasszal szervezett gyûjtés után szállítják el, és ekkor szállítják el az idõközben összegyûlt papírt is. A többi helyre az iskola viteti el az anyagokat.