Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mennyire szemét a díj?

Év: 
2004
Szám: 
Tél
Szerző: 
HuMuSz

A szemétdíjban jelenleg számos igazságtalanság van, ezért a HuMuSz országos felmérést végez a szemétdíjról, a szemétszállításról.

Aki egy környezetvédelmi szempontból korrekt rendszerhez csatlakozott, az többet fizet, mint akinek a szemetét a faluszéli kubikgödörbe hordja a helyi „vállalkozó”. Magyarul, aki szennyez, nem fizet.

Másfelõl a díj az igénybevétel szerint nincsen differenciálva: aki többet termel, nem fizet többet. Sok helyen átalánydíjas fizetési rendszer van, tehát mondjuk egy egyedülálló idõs asszony, egy pazarlóan fogyasztó nagy család vagy egy környezettudatosan élõ család ugyanannyit fizet.

Sok helyen nem is polgárjogi szerzõdés alapján, hanem kommunális adó formájában fizetnek az emberek.

Márpedig nem mindegy, hogy mennyi szemétdíjat kell fizetni a lakosságnak. Egyfelõl nem mindegy, hogy mekkora rendszerhez kénytelenek csatlakozni a települések, másfelõl nagyon nem mindegy, hogy kihasználják-e a szemétdíjban érvényesíthetõ takarékossági és életmódbeli ösztönzõket. Jól mûködõ példák mutatják, hogy a szelektíven gyûjtött hulladéknak „negatív szemétdíja” is lehet, míg a maradék szemét ártalmatlanítási díja nagyon magas.

Célunk a szemétszállításra vonatkozó jogszabályi és szerzõdési gyakorlat megismerése, értékelése, esetleges hiányosságainak feltárása. Ehhez készítettünk egy kérdõívet, amelynek kitöltésével bárki hozzájárulhat ahhoz, hogy minél teljesebb képet kaphassunk a hazai szemétdíjas helyzetrõl.

A kérdéseket úgy állítottuk össze, hogy ne csak a rendeletben és a közszolgáltatási szerzõdésben foglaltakat ismerhessük meg, hanem tudjuk azt is, hogy mindebbõl ténylegesen mi valósul meg. Tudni szeretnénk, hogy ki hol mennyit fizet, és ezért mit kap cserébe. Szeretnénk, ha a lakosok tisztában lennének a lehetõségeikkel, és egy olyan szemétdíjas rendszer részesei lennének, amely kevesebb szemét „termelésére” ösztönöz. A kérdõívek értékelése után nem csak az esetleges hibákról számolunk majd be, hanem cselekvési tervet, javaslatot dolgozunk ki ezek kiküszöbölésére.

***

Felhívás

Kérünk mindenkit, hogy töltse ki kérdõívünket saját településére vonatkozóan és küldje el nekünk (HuMuSz, 1111 Budapest, Saru u. 11.)! A kérdõív letölthetõ a HuMuSz honlapjáról (www.humusz.hu). A problémás kérdések tekintetében a kitöltési útmutató és a mintalevél ad eligazítást és egy kis jogi segítséget! További információ: Ujvári Viola ([email protected] vagy (1)386-2648). Köszönjük a segítséget!