Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

"Legyünk a fenntartható jövő részvényesei"

A londoni polgármester már érti
Év: 
2003
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Tömöri Balázs (ford.)

Ken Livingstone, London főpolgármestere ismételten kérte a város lakóit és vállalkozásait, hogy használjanak újrahasznosított alapanyagokból készült termékeket.


A "Legyünk a fenntartható jövő részvényesei: Zöld beszerzés és hulladék hasznosítás" címmel rendezett konferencián elhangzott beszédében a főpolgármester hangsúlyozta, hogy nagyon fontos piacot teremteni az újrahasznosított alapanyagokból készült termékeknek.

" Az újrahasznosítás folyamatának kritikus pontja jelenleg az újrahasznosított termékek iránti alacsony kereslet. Az az üzenetem London vállakozásai, intézményei és a közszféra minden résztvevője felé, hogy hiába gyűjtik szelektíven bizonyos hulladékaikat és hiába készítenek belőlük különböző termékeket - ha saját maguk nem ezeket a termékeket választják! " mondta Ken Livingstone.

A Zöld Beszerzési Programot 2001. júniusától vezették be, melynek célja, hogy mind a magán és az állami szektorban is megnövelje a keresletet az újrahasznosított alapanyag tartalmazó termékek piacát anélkül, hogy jelentős árnövekedést okozna. Kétszáznál is több szervezet és intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez, köztük a British Airways, a Sainsbury's, a Barclay's Bank és három kivételével az összes kerületi önkormányzat. Tervezik a program kiterjesztését a fővároson kívülre is.

London Remade névvel létrehoztak egy szervezetet, ami felügyeli a programot, és ingyenes információ szolgáltatást végez az újrahasznosított termékekről és beszerzési lehetőségeikről, így a cégeknek nem kell pénzt és időt fordítaniuk az egyes termékek utáni nyomozásra.

A London Remade befektetőket is keres egyes újrahasznosítási eljárások kialakításának finanszírozására. A program keretében már több, mint 1000 tonna hulladék újrahasznosítása, felújítása és értékesítése történt meg. A javasolt termékek között találhatunk újratöltött nyomtató- és fénymásoló festékpatronokat, újrahasznosított műanyag palackokból készülő kabátot és újra feldolgozott építőanyagokat is.

A távlati lehetőségekről: Az újrahasznosítás nem kizárólag a környezetvédelem szempontjából előnyös. Az újrahasznosított alapanyagot tartalmazó termékek előtt jelentős piaci lehetőségek állnak, és ha nem fordítunk erre kellő figyelmet, akkor mind London, mind az Egyesült Királyság kimarad az zöld technológiák használata által gerjesztett befektetésekből, munkahelytermetési lehetőségekből és bevételekből is.  mondta Hugh Carr-Harris, a London Remade vezérigazgatója.

" Csak Londonban máris 15 millió font értékű befektetési szándék mutatkozik az induló 4 új környezetbarát ipari beruházás iránt, melyek a helyben összegyűjtött hulladékot piacképes végtermékké alakítanák, és nagy részük helyi felvevőpiacon kerülne értékesítésre.

Michael Ward, a Londoni Fejlesztési Iroda (LDA) vezetője a konferencián elmondta, hogy a város hulladék újrafeldolgozó ipari beruházásait 8 millió fonttal tervezik bővíteni. " Ennek a befektetésnek célja, hogy tovább ösztönözze a magán és vállalkozói szektort az újrahasznosított termékek vásárlására, a helyi hulladékhasznosítóknak nyújtson támogatást és vonzóvá tegye befektetők számára; segítse további újrahasznosító telepek létrehozását, valamint próbáljon segítséget nyújtani az újrahasznosítást végző vállalkozásoknak, hogy megfelelő ingatlant találjanak maguknak a fővárosban.  A hulladékot nem London nyomasztó gondjának, hanem olyan fontos forrásnak kellene tekinteni, ami jelentős lehetőségeket rejt mind a gazdaság növekedése, mind munkahelyteremtés szempontjából.

A Londoni Fejlesztési Iroda teljes mértékben elkötelezte magát az új hulladékhasznosító és újrafeldolgozó tevékenységek elősegítése és a másodnyersanyagot felhasználó ipari tevékenységek támogatása mellett. London kitakarítása gazdasági és környezetvédelmi okból is fontos  hangsúlyozta Michael Ward.

forrás: Let's Recylce