Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

ISPA program Hajdú-Biharban

Év: 
2002
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Molnár Attila

Dr. Patai Lajos, Debrecen Polgármesteri Hivatalának osztályvezetõje

 

Milyen fejlemények vannak a programmal kapcsolatban?

Az ISPA támogatásból megvalósuló hulladékgazdálkodási programot lépcsõzetesen valósítjuk meg. Jelenleg két tender van meghirdetve. Az építési -- infrastruktúra tender beadási határideje június 26. Az ajánlat beadását követõen a Környezetvédelmi Minisztérium által felállított Bíráló Bizottság -- amelybe a végkedvezményezettek is delegálnak két tagot -- hozza meg a döntést. A Delegáció jóváhagyása után megköthetõ az az építési szerzõdés, amelynek keretén belül három hulladéklerakó depónia, válogatócsarnok, komposztálómû, illetve egyéb infrastruktúra létesül. Optimális esetben 2003. nyarára elkészülhetnek a fenti létesítmények.

Szintén meghirdettük az ún. mérnök tendert az egész projekt mûszaki, pénzügyi, technikai lebonyolítására. Várhatóan 2002. szeptemberére születik eredmény.

A Delegáció jóváhagyta az ún. publicitás vagy PR tendert. E tender gyõztese nyer jogot arra, hogy az érintett lakossággal és az érdekeltekkel megismertesse a projekt célkitûzéseit és felkészítse õket a hatékony együttmûködésre. Az Európai Unió nagy hangsúlyt helyez a publicitásra, illetve arra, hogy az érintett lakosság azonosuljon a feladattal.

Elkészült és jóváhagyásra vár az a beszerzési tender, amely a technológiai gépeket, a kompaktorokat, a szállítójármûveket, illetve a gyûjtõedényzetet biztosító szállítót pályáztatja meg. Jelenleg készítjük elõ a rekultivációs tendert a konzorciumba tömörült településeken lévõ, elõírásoknak nem megfelelõ hulladéklerakók bezárására. Számításaink szerint ezeket a munkálatokat 2003-2004-ben fogjuk elvégeztetni.

Hányan jelentkeztek az eddig kiírt tenderekre, illetve hazai vagy külföldi vállalkozók indulnak?

Az építési tender felhívásra -- miután nemzetközi tenderrõl van szó -- hazai és európai uniós nagycégek jelentkeztek, akiknek igazolniuk kell a szakmai referenciáikat a hulladékgazdálkodás területén, illetve pénzügyi szempontból szintén igazolniuk kell a stabilitást, a megbízhatóságot. A pályázati csomagot több mint 15-en vásárolták meg, de még nem tudjuk megítélni, hogy ténylegesen mennyi pályázat érkezik be. A mérnök tendernél még csak a jelentkezések történtek meg.

Hogyan fog megvalósulni a szelektív gyûjtés? Már a háztartásokban elkezdik vagy gyûjtõszigeteket alakítanak ki?

A szelektív gyûjtés két színtû lesz. Az elõválogatást a lakosság végzi, amelyhez kapcsolódik a hulladékkezelõ telepen egy utóválogatás. A lakosság feladata az lesz, hogy külön gyûjtõedénybe rakja azokat a hulladékokat, amelyek nem tartalmaznak hasznosítható hulladékokat. Ezekbõl a gyûjtõedényekbõl a hulladék közvetlenül a depóniára kerül. Zsákba kell azokat a hulladékokat raknia, amelyek hasznosítható ún. másodnyersanyagot tartalmaznak. Ezen zsákok tartalmának utóválogatása a hulladékkezelõ telep válogató mûveibe történik. Külön gyûjtõedénybe kell gyûjteni a bio, szerves, lebomló hulladékot, ezek a komposztáló telepre kerülnek. Ezt a rendszert egészíti ki a hulladék gyûjtõszigetek, illetve hulladékudvarok kialakítása, ahol a lakosság szelektáltan ingyenesen lerakhatja a hasznosítható hulladékot.

A Debrecenben már beindított gyûjtõszigetek kialakítása ennek a programnak egy része, vagy ez az AKSD vagy Debrecen városnak saját kezdeményezése?

A gyûjtõszigetek kialakítását az AKSD Kft., mint üzemeltetõ kezdte. A magunk részérõl nagyon jó kezdeményezésnek tartottuk, mert úgy gondoltuk, hogy mire a teljes szelektív hulladékgyûjtõ rendszert beindítjuk, addig a lakosságot rá lehet szokatni valamelyest a szelektív hulladékgyûjtésre, így a rendszer beindulása után jobb eredményt várhatunk el ezen a területen. Ezért amint a BM-KöM pályázat lehetõvé tette, az Önkormányzatunk pályázatot nyújtott be hulladék gyûjtõszigetek kialakításához szükséges technikai felszerelések beszerzésére. Ez a pályázat az elmúlt évben eredményes volt, így ma már a lakótelepek nagy részén megtalálhatók a gyûjtõszigetek.

Öt frakciót gyûjtenek külön: a komposztálhatót, a fémet, az üveget, a papírt és a mûanyagot. Van-e ezekre megfelelõ piac? Hogyan tudják értékesíteni?

Ez már nem az önkormányzat, hanem az egész beruházás megvalósítását követõen azoknak a szervezeteknek a feladata lesz, akik a rendszert üzemeltetni fogják. Az üzemeltetésre vonatkozó szervezetek még nincsenek kiválasztva. Három hulladéklerakó épül Debrecenben, Hajdúböszörményben és Berettyóújfaluban, és az üzemeltetõ kiválasztása természetesen a régiók feladata. Debrecenben a meglévõ, az elõbb említett AKSD Kft. telephelye mellett, annak infrastruktúrájára építetten valósul meg a hulladékkezelõ, így természetesen - az érvényes szerzõdéseinkre is tekintettel - nagy valószínûséggel az AKSD Kft. lesz a Debreceni Regionális Hulladékkezelõ telepnek az üzemeltetõje. Ez a telep a Debreceni Agglomeráció 23 településének fogja a hulladékát fogadni és kezelni. Információnk szerint az AKSD Kft. komoly lépéseket tesz a szelektív hulladékok hasznosítása érdekében. Üveg- és papírgyárakkal, egyéb utóhasznosító szervekkel vannak a szerzõdéses viszonyban. Ez jelenleg is mûködik, de az AKSD Kft. az ISPA programból nem kap támogatást jelenleg erre a feladatra.

Debrecenben az AKSD Kft. lesz nagy valószínûleg a programnak a gazdája, tehát õ fogja mûködtetni. A másik két lerakó esetében ez hogy fog mûködni? Nem gondolja, hogy más pályázók hátrányból indulnak, mivel az AKSD Kft-nek már van mûködõ rendszere?

A pályázat szerint a három régió üzemeltetõjének egyesülés vagy más együttmûködési forma keretében együtt kell mûködni. Az együttmûködés egyik fontos feladata az utóhasznosítás, amely lehet értékesítés, esetleg közvetlen feldolgozás.

A pályázat szerint a Debreceni Regionális Hulladékkezelõ telepen történik majd az értékesítésre való elõkészítés, így az AKSD Kft. tapasztalatát és kapcsolatrendszerét, mind a három régió tudja hasznosítani, amennyiben élnek ezzel a lehetõséggel. A másik két régió nyilván a jogszabályok figyelembe vételével választja ki az üzemeltetõjét. Természetesen az sem zárható ki, hogy a másik két alrégiónak a mûködtetésre kiírt esetleges pályázatán az AKSD Kft. eredményes lesz.

Tehát az önkormányzatok társulása fog majd dönteni, hogy ki fogja üzemeltetni?

Igen.

Mikor fog az egész program, úgy ahogy a tervekben le van írva, mûködni?

2004. december 31-ig a pénzügyi elszámolással le kell zárnunk ezt a projektet. Úgy gondolom, hogy a hulladékkezelõ telepek 2003-ban megkezdik mûködésüket. A rekultivációs munkákat fogjuk végezni az érintett településeken 2004-ben, de ez már nem befolyásolja az új hulladékgazdálkodási rendszer mûködését.