Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Világtakarítási nap

Világtakarítási nap
Év: 
2001
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Dr. Nádai Béla Magyar Cserkész Szövetség

Clean Up the World mozgalom

Az alapötlet Ian Kiernan, ausztrál vitorlásversenyzõtõl származik, aki felháborodva a tengeren úszó rengeteg szemét látványán, megszervezte Sidney kikötõjének kitakarítását. Az elsõ kísérlet 1989-ben olyan jól sikerült, hogy a kb. 40 ezer önkéntes mintegy 5000 tonna szemetet gyûjtött össze. Az akcióból "Clean up Australia" néven rendszeres nemzeti program született, a következõ években már több száz településen százezrek takarították Ausztráliát.

A sikeres civil kezdeményezésre felfigyelt az ENSZ, és 1993-tól világméretû megmozdulássá szélesítette azt. Azóta szeptember harmadik szombatján rendezik a "Clean up the World" (Takarítási Világnap) akciót. Az egyes országokban a Cserkész Világszövetség nemzeti tagcsoportjai vállalják a szervezést. Hazánkban más civil szervezetek is bekapcsolódtak, például 1995-tõl 1997-ig a Tájfutó Szövetség és a Budapesti Turista Egyesület.

Évrõl-évre egyre nagyobb gond a takarítás költségeinek elõteremtése (pl. kesztyûk, szemetes zsákok, konténerek, szállítás, lerakási költség, közlekedési költségek, esetleg üdítõ és jutalom a résztvevõknek). A média számára nem bír akkora hírértékkel egy takarítási program, hogy ingyen tudósítsanak róla (tisztelet a kivételnek). A Környezetvédelmi Minisztérium (KöM) viszont segítséget nyújt az elõzetes felhívás közzétételében.

A fõ gond az, hogy a Cserkészszövetség számos más feladata miatt nem tud elég jó gazdája lenni az ügynek. Sajnos, a KöM-ben sem sikerült eddig megtalálnom azt az embert, aki szívügyének (és feladatának) tekintené az akciót.

Hét év alatt már itthon is kialakult néhány "bázis", ahol külön noszogatás nélkül is minden évben megszervezik a takarítási akciót. Ilyenek a Somogyvári Gyula Cserkészcsapat megmozdulása Szigetszentmiklóson, a Szûcs Sándor Általános Iskola szervezése Újpesten, vagy a pécsi, mohácsi, kõszegi, városmajori, farkasréti, Wekerle-telepi és zugligeti cserkészcsapatok programjai.