Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az újrapapír és a másológépek

Év: 
1999
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
M. J.

Az irodagépek "finnyás-válogatós" társaság. Nem szeretik az újrapapírt, csak a jó minõségû tiszta lapokra dolgoznak szívesen. A lelki ráhatás, a tájékoztatás itt nem segít -- hisz gépekrõl van szó -, viszont egyet s mást lehet tenni a környezetünk védelme érdekében.

 

 

 

 

Recycled

Az irodagépek legtöbb hibáját a papírpor és a festékpor okozza. A gyártás során a lapokhoz tapadt papírpor (apró rostok) a gépek behúzó és továbbító görgõire kerül, ráhull az elektromos töltést továbbító fémszálra, amitõl a másolat a gépben elakad vagy csúnya lesz.

A gumigörgõk felülete érdessé van kiképezve, hogy a lapokat minél tökéletesebben "meg tudják fogni" és továbbítani tudják azokat. Az érdesség a használat során egyre csökken, úgy, ahogy az autógumik bordázata is. A papírpor az érdességet csökkenti, sõt csúszóssá teszi a gumi felületét, így a görgõk egyre nehezebben tudják feladatukat ellátni. A jó minõségû papírok nagyon kevés port tartalmaznak, a gyenge (olcsó) papírok sokat, az újrapapírok -- bár nem olcsók -- elég nagy mennyiségû papírport hordoznak. Ezen segíteni sajnos nem tudunk, de ahogy lakásunkban, úgy gépeinkben is, a szennyezõdés mértékét a rendszeres takarítással alacsony szinten tudjuk tartani.

Az újrapapír használatának feltétele tehát a gyakori, szakszerû géptakarítás, másrészt a gumigörgõk rendszeres cseréje (a gyári elõírásnak megfelelõen). A szakszerûségen elég nagy hangsúly van, hisz az amatõr beavatkozásnak legtöbbször több a kára, mint a haszna.

Fontos dolog még a papír szárazon tartása. A másolópapírok a levegõ nedvességtartalmát magukba szívják, fõleg a csomagolásból való kibontás után. Ez nedves helyiségekben nagy veszély, de õsszel-tavasszal, amikor a levegõ relatív nedvességtartalma magas, mindenhol jelentkezhet.

Egyoldalas másolás során nem sok gondot jelent a nedves papír, legfeljebb a gépbõl kijövõ lapok félhold alakúak lesznek. Amikor ezeket a hajlott lapokat visszatesszük a fénymásolóba, hogy a másik oldalára is másoljunk, sok kellemetlenséggel találkozunk. A gépek ugyanis egyenes papírlapok kezelésére vannak gyártva, a hajlott papírlap valahol mindig elakad bennük.

Még egy kis trükk van, ami a munkánkat könnyebbé teheti. A papírokat nagy táblákban vagy tekercsekben gyártják. Vágáskor több száz lapot egymásra tesznek és egy felülrõl lefele mozgó nagy késsel méretre vágják. A vágás minden lapnak szélét egy picit meghajlítja a vágás irányába. Ez szabad szemmel nem látható, de valóságos dolog. A gépek felszedõ görgõinek a domború felületet könnyebb elérni és behúzni, mint a homorút.

Segítünk gépeinknek, ha a vágásirányt figyelembe vesszük és úgy tesszük be a papírt a gépeinkbe, ahogy vágták azt. (Nagyítóval általában megállapítható a vágásirány. A vágás teteje sima, az alján "sorja" van.) Bizonyos papírmárkák csomagolásán (nem az olcsókon) nyíllal jelölik a vágásirányt.

Ezen cikk írója vállalja, hogy segít azon cégeknek, akik környezetbarát papírt szeretnének használni irodagépeikben, és nehézségeik vannak ezzel kapcsolatban. Felvilágosítást errõl a Zöld Bolton (06-80-269-446) keresztül kaphatnak.